Fem saker du inte visste om sperma

Blanda ditt schampo med en buljong bryggd på tjurtestiklar och få kraftigare hår. Läs mer om den speciella hårvårdsprodukten och fyra andra saker du inte visste om sperma.

Shutterstock

1. Testikelproteiner gör håret starkare

För sju dollar erbjuder en frisersalong i Los Angeles, USA, en behandling för ditt hår med ett något okonventionellt innehåll. Salongens ägare kokar buljong på tjurtestiklar och tillsätter 30 milliliter till en hårvårdskur. Testiklar är rika på proteiner, exempelvis innehåller människotestiklar 999 unika proteiner och buljongen påstås ge håret glans och reparerar torrt och skadat hår, samt gör det starkare och mer spänstigt.

2. Spioner skrev med osynlig sperma

Under första världskriget behövde den brittiska underrättelsetjänsten ett osynligt bläck för hemliga meddelanden. Det visade sig överraskande nog man kunde använda sperma, som tillskillnad mot andra former av osynligt bläck inte reagerade med jod. Spermabläcket hade dock en stor nackdel och agenter ombads att enbart använda färsk sperma, annars kunde meddelandena börja lukta.

1915 introducerade spionchef Sir Mansfield Cumming (1859-1923) sperma som osynligt bläck bland sina agenter i underrättelsetjänsten MI6.

3. Sperma gör kvinnor glada

Ett experiment har visat att kvinnor som har sex utan kondom och utsätts för direktkontakt med sperma är lyckligare än de kvinnor som har sex med kondom och på så sätt inte kommer i kontakt med sperman. Sperma innehåller diverse antidepressiva hormoner som testosteron, östrogen, follikelstimulerande hormon, prolaktin och prostaglandiner. Forksarnas teori går ut på att kvinnor tar upp vissa av dessa hormoner via slidan och därigenom uppnår en känsla av lycka.

4. Spermin håller huden ung

Smörj in lite sperma i ansiktet och få slät hud. Antioxidanten spermin utvanns ursprungligen ur människosäd och används i dag i hudkrämer. Spermin ökar förmodligen hudcellernas livslängd och minskar samtidigt åldersrelaterat slitage och nedsatt rörlighet. Enligt amerikanska skönhetssalonger ökar spermin hudens kollagenproduktion med 600 procent, återställer hudens fuktbalans och efter åtta dagar har undermedlet återskapat 40 procent av hudcellerna.

Insmörjning med antioxidanten spermin påstås öka hudcellernas livslängd.

5. Kunstverk målades med sperma

Den tyske konstnären Martin von Ostrowski har sitt målande nära till hands. Konstnären har skapat flera verk genom att måla med sin egen sperma och använder cirka 40 utlösningar för att måla ett porträtt. Totalt har han fryst ned 1 000 av sina utlösningar så att de kan tinas upp och användas i konstens tjänst. Sperma är dock inte den endaste formen för egentillverkad färg som von Ostrowski använder – han är även känd för att använda sin egen avföring för att måla historiska porträtt av bland annat Bismark och Hitler.

Läs också:

Kroppen

Så undviker du dålig andedräkt

3 minuter
Baksmälla
Kroppen

Ska du på julfest? Så undviker du jobbig baksmälla

5 minuter
Mavefedt på en kvinde
Kroppen

FRÅGAR ÅT EN VÄN: Hur snabbt går du upp av fett?

1 minut
Mest populära

Logga in

Fel: Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
VisaDölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!