Jan Bondeson

Siamesiska tvillingar gifte sig och fick barn

FRÅN ARKIVEN: De hade två hjärtan, fyra armar och en uppsättning könsorgan. Men det hindrade inte tvillingarna Giacomo och Giovanni Baptista, som sägs båda ha gift sig och fått barn – med två olika kvinnor.

När 19-åriga Maria Luigia Mezzanrosa på morgonen den 4 oktober 1877 började få värkar, kunde ingen föreställa sig att hennes avkomma skulle vara världsberömd de följande 20 åren.

Tvillingarna Giovanni Baptista och Giacomo vad dock ovanliga. De hade två huvuden och fyra armar, en underkropp och en uppsättning ben.

© Jan Bondeson

De flesta läkare på 1800-talet intresserade sig för anatomi. Missfoster studerades ingående, allt från tvåhövdade kycklingar till sexbenta kalvar och siamesiska tvillingar − de mest fascinerande och skrämmande varelserna av alla.

Odelat ägg skapade bröderna Tocci

Siamesiska tvillingar är en extrem form av enäggstvillingar. Fenomenet uppkommer när ett ägg, som egentligen skulle ha delat sig i två delar, av någon anledning inte helt delas. Resultatet är två barn, som är sammanväxta eller har gemensamma organ i större eller mindre grad.

Varken Maria eller hennes make, Giovanni Tocci, var intresserade av de medicinska aspekterna hos sina barn. De såg snarare en möjlighet att tjäna pengar på dem.

Ställdes ut i Torino

Tvillingarna var bara en månad gamla, när Giovanni tog med dem till Turin för att ställa ut dem. Där undersöktes de för första gången vetenskapligt av två professorer från Turins medicinska akademi, som efter att ha betalat en lämplig summa kom fram till att tvillingarna hade varsitt hjärta och egna lungor.

Senare iakttagelser visade att de dessutom måste ha varsin mage, men endast en uppsättning tarmar, en upp-sättning könsorgan och en enda tarmöppning.

Artikeln fortsätter under bilden.

Toccitvillingarna mark­nadsfördes och visades upp av sina föräldrar, som från 1877 till 1897 tjänade gott på sin ”tvåhövdade pojke”.

Drog sig tillbaka och bildade familj

De följande 20 åren reste föräldrarna runt i Europa och USA med Toccitvillingarna. Pojkarna tjänade gott om pengar, men när de fyllde 20, hade de fått nog av att visas upp.

De köpte ett hus i Venedig och drog sig tillbaka från rampljuset i sådan grad att det inte är känt vad som hände med dem, eller ens när de dog.

De skall dock ha gift sig – med två olika kvinnor – och det sägs också att de fick barn.

Giovanni och Maria Tocci fick även välskapta barn. På fotot en av döttrarna.