Sanningen om vitaminer

Vitaminer är nödvändiga för att kroppen ska fungera, men de bör komma från vår kost – inte från piller.

Vitaminer är nödvändiga för att kroppen ska fungera, men de bör komma från vår kost – inte från piller.

Shutterstock

Vitaminpiller förlänger ditt liv - NEJ

Kroppen kan inte skapa vitaminer på egen hand. Därför behöver vi få i oss vitaminer eller deras förstadier (previtaminer) genom kosten för att undvika sjukdomar som blodbrist, skörbjugg och engelska sjukan.

Eftersom vitaminer kommer från många källor är effekten av piller svår att undersöka, men det finns ingenting som tyder på att vitaminer i pillerform förlänger liv

I en stor studie från 2019 från det privata forskningsuniversitetet Tufts University, USA, fann man inga betydande samband mellan livslängd och vitaminpiller.

Men den sex år långa studien av 27 725 vuxna amerikaner visade samtidigt att de testpersoner som intar tillräckligt mycket A- och K-vitamin från naturliga källor som ägg, gul och orange frukt samt gröna bladgrönsaker har en statistisk underdödlighet och därmed i praktiken en längre livstid.

Undantaget är D-vitamintillskott, som myndigheter i Nordeuropa rekommenderar. I Sverige rekommenderar Livsmedelsverket ett dagligt tillskott av D-vitamin.

© Ken Ikeda Madsen/shutterstock

Vitaminer hjälper enzymer

Enzymer får kemiska reaktioner i kroppen att ske snabbare, men behöver bland annat vitaminer för att aktiveras. Enzymet är inaktivt vid vitaminbrist.

© Ken Ikeda Madsen/shutterstock

Enzym aktiveras

Vitaminet kopplas till enzymet som en nyckel i ett lås. Först nu aktiveras enzymet och fungerar som en katalysator, som hjälper celler i deras arbete.

© Ken Ikeda Madsen/shutterstock

Enzym ökar matsmältningen

Det aktiva enzymet kan nu omvandla så kallade substrat (den molekyl enzymet verkar på) och sätta fart på kroppens funktioner som exempelvis matsmältning.

Dyra vitaminpiller fungerar bättre än billiga - NEJ

© Shutterstock

Vitaminer är enkla föreningar med en fast kemisk formel och de är relativt enkla att tillverka för läkemedelsindustrin.

Enligt det danska konsumentrådet Tänk finns det därmed ingen skillnad i kvalitet mellan billiga och dyra vitaminpiller.

I Norden måste alla vitamintillverkare följa livsmedelslagen, vilket kontrolleras av de enskilda ländernas myndigheter.

Som konsument ska man se till att de tillskott man väljer är kontrollerade, deklarerade och att de används innan hållbarheten går ut.

Vitaminpiller är en enorm industri. Under 2019 köpte amerikaner kosttillskott för motsvarande: 300.000.000.000

Kilder: Taenk.dk, consumerlab.com.

Vitaminpiller kan öka risken för cancer - JA MED FÖRBEHÅLL

För höga doser av vissa vitaminer kan öka risken för cancer. E-vitamin i rekommenderad mängd medför exempelvis lägre risk för prostatacancer, medan förhöjda nivåer från kosttillskott 2011 kopplades till en ökad risk.

Patienter som får för mycket E-vitamin via kosttillskott löper större risk att drabbas av prostatacancer.

© shutterstock

Forskning publicerad i Journal of Clinical Oncology i mars 2020 visar att kosttillskott med höga doser av A-, C- och E-vitamin före och under bröstcancerbehandling ökar risken för att cancern ska återvända. Studien visar att extra B12-vitamin under bröstcancerbehandling leder till att effekten av behandlingen blir sämre.