Artikeln uppdaterades den 27 april kl. 11:27, efter att Illustrerad Vetenskap fått kännedom om felaktigheter i Lars Arendt-Nielsens ursprungliga uttalanden i samband med publiceringen av forskningen.
I nuläget går det inte att rekommendera cannabis för smärtlindring.
Detta är slutsatsen från internationella smärtorganisationen, IASP, i en ny studie som är den hittills största inom området.
Baserat på kliniska prövningar på djur har forskare tidigare förespråkat den positiva effekten av cannabis på människor när det gäller smärta. Den nya studien från IASP, som har tagit 2,5 år att ta fram, visar dock att det baserat på aktuell forskning inte går att rekommendera cannabis för medicinskt bruk.
Forskningsprojektet visar dock att det finns en hög risk för biverkningar vid användning av cannabisprodukter som innehåller ämnet THC.
De vanligaste biverkningarna är trötthet och yrsel, men det förekommer även mer allvarliga biverkningar såsom psykos, koncentrationssvårigheter och depression.
Godkänt i EU
Den gröna växten godkändes den 13 februari 2019.
Då utgav Europaparlamentet ett utlåtande som uppmanar EU:s medlemsländer att underlätta produktion och forskning inom laglig, medicinsk cannabis.
Uppmaningen är inte bindande, men försök och erbjudanden frodas fortsatt i flera länder för de patienter som inte är behjälpta av gängse läkemedel.
Det kan exempelvis gälla patienter som har cancer, Alzheimers sjukdom, MS eller Tourettes syndrom.
En formel, två olika effekter
Det är cannabisens två mest studerade molekyler eller cannabinoider; tetrahydracannabinol, THC, och cannabidiol, CBD, som spelar en avgörande roll i forskningen - och för patienter.