Shutterstock

Så uppstår blåsor

De små vätskefyllda bulorna kan trots sin storlek göra olidligt ont. De poppar ofta upp på fötter och händer, om vi har fått nya skor eller gjort samma rörelse under lång tid. Men hur uppstår egentligen blåsor? Läs svaret här.

Blåsor bildas under fötterna efter en lång vandring eller i händerna efter långvarigt trädgårdsarbete.

Kontakten med sko eller handtag får förbindelsen mellan cellskikten längre ned i huden att lösas upp, och det bildas ett vätskefyllt hålrum därmellan.

Blåsor uppstår under gnidningar

Om någonting stramar åt och gnider fram och tillbaka tillräckligt mycket på din hud, kommer du till slut att bilda de små vätskefyllda blåsorna.

© Claus Lunau

1. Överhuden har flera lager

Huden består av tre lager: Överhuden (överst), läderhuden (mitten) och underhuden (nederst). Överhuden är i indelad i flera lager, och det allra yttersta kallas hornlagret.

© Claus Lunau

2. Gnidning skapar bristningar

När hornlaget gnider mot ett underlag under längre tid uppstår det mikroskopiska skador i ett av de undre lagren – stratum spinosum.

© Claus Lunau

3. Väska samlas

Flera skador flyter samman till ett stort hålrum (det gröna i mitten) under hornlagret. Det fylls med kroppsvätskor som lymfa och serum så att det buktar ut och bildar en blåsa.

Så undviker du blåsor

  • Köp skor som passar. Om de är för stora ökar risken för gnidningar och om de är för små kan de klämma. Tänk på fötter kan svullna upp till en halv skostorlek i värmen.
  • Se till att dina strumpor inte har veck som kan klämma.
  • Vårda dina fötter genom att exempelvis avlägsna död hud, fila och smörja in dem i en fet kräm.
© Shutterstock

Vad gör du om du får en blåsa?

Om skadan redan är skedd ska du vara försiktig med hur du griper dig an din blåsa. Läkningsprocessen tar vanligtvis en till tre veckor. Och medan vissa åtgärder avhjälper problemet, kan andra förvärra den bubbliga huden avsevärt.

1. Stick bara hål om blåsan besvärar

Vätskan som ansamlas i blåsan hjälper till att läka huden snabbare. Därför ska du bara sticka hål på den om den besvärar dig. Tänk på att använda en steril nål när du sticker hål. Kläm sedan ut vätskan försiktigt, sätt på ett plåster och låt huden vila tills den har läkt.

2. Klipp ALDRIG i blåsan

Om du börjar klippa av den döda överhuden, stannar läkningsprocessen upp. Överhuden fungerar nämligen som en förbindning som får såret att läka upp till fem gånger snabbare.

3. Skydda såret

För att huden ska läka snabbare är det en god idé att skydda området med plåster eller sporttejp.