Så upplever du störst fysisk njutning

En ny studie avslöjar våra sanna djuriska behov och visar att vi uppnår den största fysiska njutningen genom att antingen ta in saker i kroppen eller genom att utsöndra dem igen.

Läppar i närbild

Listan över de saker som ger oss människor störst fysiska välbefinnande är en köttslig rundtur genom våra mest grundläggande och djuriska behov.

Det visar en enkät genomförd av YouGov för danska Søndagsavisen baserad på fler än 1?000 representativt utvalda skandinavers svar på vad som ger dem störst njutning.

Vi människor är i grund och botten bara djur med djuriska behov och en reptilhjärna, som belönar fysisk tillfredsställelse. Läs här vad våra sju största fysiska nöjen är:

7. Nysningar

Nys blondine

Nysningar är av de plötsliga reaktioner du bara i mycket begränsad omfattning är herre över – en så kallad reflexbetingad reaktion.

Du kan framkalla en nysning genom att till exempel bli kittlad i näsan, stucken i hårbotten eller att dra ett hårstrå ur snoken, men oftast kommer de förlösande nysningarna av sig själva.

Och "förlösning" är det rätta ordet och anledningen till att nysningar hamnar så högt på listan över vad som ger oss fysisk njutning.

Som fysisk reaktion fungerar en nysning precis som en orgasm – en våldsam utlösning av kraftigt uppbyggd spänning i kroppen, som ebbar ut i djupt välbefinnande.

6. Klia tillbaka när det kliar

Inget kan skicka rysningar av vällust genom kroppen som när du äntligen når det ställe på ryggen där det verkligen kliar – och kan klia tillbaka.

Genom att klia dig lurar du hjärnan att tro att det är smärta på det ställe där det tidigare kliade.

Det får hjärnan att flytta fokus från de nervceller som har utlöst klådan, och i stället friger neurotransmittorn serotonin, som är kroppens helt egna miniversion av en ryggmärgsbedövning.

Nackdelen med att klia sig är dock att det serotonin som hjärnan friger i respons till smärtpåverkan faktiskt – visar forskning – kan orsaka mer klåda.

Då kan du förstås klia tillbaka på det nya stället om du kan hitta det eller nå det, och få en ny rysning av vällust – men det blir lätt ett evighetsjobb...

5. Göra det stora, när du MÅSTE göra det

"Göra nummer två", "lägga en kabel", "dra bredband", "kröka en märla" – kalla det vad du vill. När du verkligen måste, så MÅSTE du, och då är belöningen så mycket större.

Och när vi säger att "det lättade", så är det faktiskt precis det som ger njutningen. Lättnaden.

När en ansenlig massa en ansenlig massa passerar ut ur kroppen sänks ditt blodtryck och det ger dig en exalterad känsla av lätthet i hela kroppen.

4. Äta när du är vrålhungrig

Sulten mand sandwich

När du är riktigt hungrig lider din kropp.

Din blodsockerhalt gör en störtdykning och du kan känna dig hängig och på dåligt humör, och i värsta fall uppleva skakningar eller muskelspasmer.

När du äntligen äter vill hjärnan säkerställa att du kommer ihåg att göra det igen och friger därför dopamin – kroppens helt egna lyckopiller.

Ungefär som när du ger en hund en godbit när den har gjort rätt.

3. Dricka när strupen är helt torr

Mand drikker vand

Vätskebrist är ett reellt risktillstånd för kroppen, och därför skyddar den sig automatiskt när du inte har druckit tillräckligt mycket.

Främst börjar din kropp lagra vatten, och det är därför du kan få huvudvärk och muntorrhet när du är törstig.

I samma ögonblick som du börjar dricka igen känner du återigen av hjärnans belöningssystem genom ett rejält dopamintillskott, samtidigt som du kan njuta av att njurarna fungerar optimalt igen.

2. Kissa när du bara inte kan hålla dig längre

Toilet skilt

Kissnödighet innebär en kraftig utspänning av väggarna i din blåsa, som medför ett kraftigt obehag – vilket är helt logiskt ur fysiologisk synvinkel, eftersom det blir svårt att ignorera att du bör gå och kissa.

Men när du går riktigt länge med fylld blåsa övergår signalerna från din blåsa från obehag till smärta, och den njutning du upplever när du äntligen kissar är i själva verket frånvaron av smärta.

Din blåsa slappnar av, musklerna kring din blåsa och hela ditt underliv slappnar av och precis som nummer ett på listan nedan ger det en lustfylld befrielse från en ansamlad spänning.

1. Orgasmen

Fødder i lagner

Med tanke på de sjunkande födelsetalen är det tur att orgasmen är skandinavernas förstaval, när det gäller den fysiska njutning vi värdesätter högst.

Och helt ärligt, visst skulle det vara lite sorgligt om vi föredrog att äta, kissa, dricka eller sitta på muggen framför att ha sex?

Det är inte så konstigt att orgasmen vinner, eftersom den ger en mycket snabb och märkbar rush direkt i hjärnan, samtidigt som den utlöser en intensiv känsla av välbefinnande i hela kroppen.

Rent fysiskt upplever män vanligtvis orgasmer på mellan fem och femton sekunder, medan kvinnor kan känna en orgasm i mer än en halv minut – och hela tiden bombarderas hjärnan med en explosiv cocktail av "lustämnen ".

En njutning du blir beroende av

Den mänskliga orgasmen friger stora mängder dopamin, en neurotransmittor som utlöser en adrenalinliknande euforisk vällust och lyckokänsla i hjärnan. Och som för övrigt är kraftigt vanebildande.

Dessutom visar forskning att regelbundna orgasmer är bra för hälsan hos båda könen.

Den sexuella utlösningen motverkar en rad sjukdomar som urinvägsinfektioner och prostatacancer, stärker immunförsvaret, främjar självkänslan och reducerar risken för depressioner.