Shutterstock

Så läker dina sår

Det kan vara smärtsamt och tidskrävande att få ett sår att läka. Men lyckligtvis har huden en alldeles speciell förmåga – den kan regenerera sig själv.

Till skillnad från nästan alla andra organ i kroppen har huden en helt enastående förmåga att regenerera sig själv efter en skada.

Även relativt stora sår kan ofta läka utan en missprydande ärrbildning. Immunförsvarets olika vita blodkroppar sköter sårläkningen genom en inflammatorisk process.

© Henning dalhoff & Shutterstock

Inflammation gynnar naturlig läkning

© Henning dalhoff & Shutterstock

Tio minuter – koagulation

Hudens läkningsprocess börjar med att de skadade blodkärlen (röda prickar) drar ihop sig. Proteinet fibrin (blå linjer) friges och får blodet att koagulera så att blödningen upphör.

© Henning dalhoff & Shutterstock

48 timmar – inflammation

En inflammationsreaktion sätts i gång av så kallade neutrofila granulocyter (mörklila), medan makrofager (ljuslila "blommor") avger olika ämnen som signalerar att såret ska dra ihop sig.

© Henning dalhoff & Shutterstock

72 timmar – tillväxtfas

Fibroblaster (blå), som bildar kollagen (vita linjer), och keratinocyter (lila kedja på hudytan) vandrar till såret och återbildar läderhuden och dess fina blodkärl.

© Henning dalhoff & Shutterstock

Veckor till månader – mognadsfas

Efter den så kallade tillväxtfasen tar mognadsfasen över. Här ersätts de temporära lösningarna med hållbara reparationer.