Rätt val av bäddmadrass ger bättre sömn

ANNONS | Inget är som en god natts sömn. Det uttrycket känner vi igen. Men hur ska man egentligen veta vilken madrass som är bättre än någon annan? Här får du tips och råd som gör valet enklare.

I en studie publicerad på National Center for Biotechnology Information deltog ett antal personer i en undersökning. Undersökningen gick ut på att jämföra hur madrasser av latex respektive polyuretan ställde sig mot varandra i fråga om komfort och kvalitet.

Personerna i studien fick lägga sig på en latexmadrass och en polyuretanmadrass i tre olika sovställningar, sex minuter i varje ställning, där man sedan mätte hur trycket från madrassen mot kroppen fördelade sig.

Latexmadrasser bättre för kroppen

Studien visade att latexmadrassen inte trycker lika hårt mot kroppen som polyuretanmadrassen. Latexmadrassen hade en jämnare tryckfördelning i samtliga tre sovställningar. Slutsatsen man drog var att latexmadrassen ger bättre sömn och är skonsammare för kroppen. Eftersom trycket fördelar sig jämnt över kroppens alla delar på en latexmadrass intar man en bättre sovställning.

Chilli.se har ett brett utbud av sängar med kompletta sängpaket, ställbara sängar och dubbelsängar. Det finns bland annat kontinentalsängar med bäddmadrasser i latex som gör att du ligger i en bekväm sovställning och inte sliter ut madrassen.

Så är kontinentalsängen uppbyggd

Enkelt uttryckt är en kontinentalsäng en lite lyxigare säng. Den är dessutom högre än vanliga ramsängar. En kontinentalsäng är uppbyggd i tre skikt, det vill säga i tre olika lager. Det nedersta lagret består av en ramsäng där madrassbotten utgör sängens ram. Madrassbotten kan man stoppa med antingen fjädrar eller skum. I nästa lager kommer resårmadrassen. Resårmadrassen bestämmer komfortnivån, alltså bekvämligheten, för att du ska sova gott och ligga skönt hela natten. I det sista lagret och översta skiktet kommer bäddmadrassen som kan anpassas efter behov för att ge extra bekvämlighet. Det är viktigt att du ligger bra på bäddmadrassen. En bäddmadrass i latex formar sig efter kroppen så att du slipper byta sovställning flera gånger om natten.