Shutterstock

Pruttar vegetarianer mer än köttätare – och luktar det bättre?

Jag har hört att de många växtfibrerna sätter extra fart på tarmvädringen hos vegetarianer. Stämmer det eller fiser köttätare lika mycket?

Spanska forskare har undersökt hur en fiberrik växtbaserad kost påverkar tarmarnas hälsa – vilket även inkluderar gasproduktionen.

I studien fick 18 män i åldern 18-38 år antingen en vanlig så kallad västlig diet eller en diet bestående av huvudsakligen växtbaserade livsmedel. Efter en period med den ena dieten bytte testdeltagarna till den andra.

Under tiden noterade männen hur många gånger om dagen de släppte väder. När testdeltagarna fick den växtbaserade kosten pruttade de cirka 17 gånger om dagen, medan de som åt kosten med kött pruttade cirka 10 gånger om dagen.

Växtfisarna var inte bara fler, de innehöll dessutam upp emot 50 procent mer gas.

Glada tarmar pruttar ofta

Enligt forskarna är fisar ett hälsotecken. De stora mängderna fibrer från frukt, grönsaker och bönor utfodrar de hälsofrämjande bakterierna i tarmen, och i samband med bakteriernas nedbrytning av fibrer bildas det gaser som väte, koldioxid och metan. Gaserna bygger upp ett tryck i tarmen som resulterar i en fis.

Väte, koldioxid och metan är i stort sett luktfria och därför luktar vegetarianers pruttar mindre än köttätares. Illaluktande fisar beror nämligen på svavelgaser, som främst bildas i samband med spjälkningen av svavelhaltiga proteiner i kött.