Shutterstock

Plocka ett hår - och få sex nya

Tar du bort oönskade hårstrån med vax eller pincett bör du kanske sluta med det. Forskare har upptäckt att hårborttagning kontraproduktivt resulterar i fler hår.

Ny forskning kommer med dåliga nyheter för kvinnor som tar bort hårstrån i hoppet om mindre hårväxt. Ett forskarteam från University of Southern California har kommit fram till att hår som dras ut ur hårsäcken genererar fler nya hår.

I ett försök drog forskare upp hår med roten på möss. Totalt plockade forskarna 200 hår i ett cirkelformat område på en diameter på tre till fem millimeter på musens rygg. Inom loppet av kort tid växte 1200 nya hår fram.

Immunceller får fram håret

När du tar bort ett hårstrå blir hårsäcken förstörd. Forskarna upptäckte att skadan utlöser ett protein som skickar signaler till kroppens immunceller. De hittar genast till skadestället, reparerar hårsäcken och uppmanar den att bilda massor av nytt hår.

Effekten var dock inte densamma om forskarna endast plockade enstaka hår runt omkring på musens kropp eller i ett område på över sex millimeter i diameter. Det beror enligt forskarna på att immuncellerna endast reagerar om skadan - alltså hårförlusten - är tillräckligt stor.

Potentiell behandling av skallighet

Den nya upptäckten kan enligt forskaren bakom försöket, Cheng-Ming Chuong, leda till nya former av behandling av håravfall, som kan uppstå plötsligt hos båda könen.