När öl, vin och starksprit flyter genom svalget ned till magsäcken och vidare ut i blodet, så infinner sig en känsla av lätthet och glädje. Men alkoholintaget hämmar först och främst hjärnans förmåga att skicka signaler kors och tvärs.
Den danska filmen "En runda till", som har vunnit en Oscar, undersöker fenomenet och vad som händer i takt med att promillehalten ökar.
Filmens grundpremiss är en – missförstådd – tes, som den norske psykiatrikern Finn Skårderud lade fram i en tjugo år gammal italiensk vinbok: Att vi är födda med en alkoholkoncentration i blodet som ligger 0,5 promille för lågt.
I filmen, såväl som i verkligheten, har upprätthållandet av en promille långtgående konsekvenser för kroppen och hjärnan.
Alkohol söker sig lätt fram till hjärnan
Alkohol är en kemisk förening som uppstår naturligt när exempelvis frukt jäser. Dessutom klassas alkohol som ett passiviserande rusmedel.
När alkoholmolekylerna förtärs och når fram till magsäckens och tunntarmens väggar, så för så kallade epitelceller dem vidare till blodomloppet.