Vi har gjort det sedan vi var nyfödda: Tömt tarmen för att bli av med den brunaktiga massan av osmälta matrester, tarmsekret, vatten och bakterier som vi kallar avföring - kort sagt: bajsat.
Men hur ofta är det egentligen normalt att gå på toaletten? Finns det några särskilda varningssignaler att hålla utkik efter? Och kan du själv göra något konkret för att underlätta toalettbesöken?
Vi frågade Christian Lodberg Hvass, överläkare på avdelningen för lever-, mag- och tarmsjukdomar vid Århus universitetssjukhus i Danmark och klinisk docent vid avdelningen för klinisk medicin vid Århus universitet.
Han har forskat om tarmbakterier och tarmsjukdomar i 20 år och har stor kunskap om det ytterst komplicerade organet och hur du bäst kan ta hand om det – exempelvis genom din kost.
Han förklarar att normal tarmfunktion är ett omfattande begrepp som är förvånansvärt svårt att beskriva i enkla termer. Ändå kan han ge en allmän fingervisning om hur ofta vuxna normalt ska ha avföring, då det enligt honom är ett ämne som vi generellt sett borde diskutera oftare.
"De flesta är överens om att barn ska ha sexualundervisning i skolan, men att känna sin kropp inkluderar också tarmfunktionen. Många tror att de är ensamma om att ha tarmproblem, eller ensamma om att tycka att det är obehagligt att gå på offentliga toaletter – vi måste prata mer om vad som är en normal mage", säger han.
Titta på formen och konsistensen
Enligt honom har vuxna normalt avföring ungefär 1-2 gånger om dagen, minst tre gånger i veckan och högst tre gånger om dagen. Samtidigt spelar det förstås ingen roll vilken konsistens avföringen har.
Här hänvisar han till en välanvänd, medicinsk guide som delar in vår avföring i sju olika kategorier – den så kallade Bristolskalan, där din avföring helst ska vara kategori 3 eller 4. Det betyder att den antingen ska vara korvformad med sprickor på utsidan eller ha en korvform som är smidig och mjuk.
Vid nödfall kan konsistensen vara mellan kategori 2 och 5, så länge det varken finns blod i bäckenet eller innebär att du upplever smärta, illamående, kräkningar eller ansamling av luft.