Shutterstock
Man på toalett

Överläkare: "Goda toalettvanor bör finnas med på skolschemat"

En normal tarmfunktion är ett omfångsrikt begrepp. Trots det finns det ett tal för hur ofta man minst ska gå på toaletten, enligt en överläkare och forskare i tarmsjukdomar.

Vi har gjort det sedan vi var nyfödda: Tömt tarmen för att bli av med den brunaktiga massan av osmälta matrester, tarmsekret, vatten och bakterier som vi kallar avföring - kort sagt: bajsat.

Men hur ofta är det egentligen normalt att gå på toaletten? Finns det några särskilda varningssignaler att hålla utkik efter? Och kan du själv göra något konkret för att underlätta toalettbesöken?

Vi frågade Christian Lodberg Hvass, överläkare på avdelningen för lever-, mag- och tarmsjukdomar vid Århus universitetssjukhus i Danmark och klinisk docent vid avdelningen för klinisk medicin vid Århus universitet.

Han har forskat om tarmbakterier och tarmsjukdomar i 20 år och har stor kunskap om det ytterst komplicerade organet och hur du bäst kan ta hand om det – exempelvis genom din kost.

Han förklarar att normal tarmfunktion är ett omfattande begrepp som är förvånansvärt svårt att beskriva i enkla termer. Ändå kan han ge en allmän fingervisning om hur ofta vuxna normalt ska ha avföring, då det enligt honom är ett ämne som vi generellt sett borde diskutera oftare.

"De flesta är överens om att barn ska ha sexualundervisning i skolan, men att känna sin kropp inkluderar också tarmfunktionen. Många tror att de är ensamma om att ha tarmproblem, eller ensamma om att tycka att det är obehagligt att gå på offentliga toaletter – vi måste prata mer om vad som är en normal mage", säger han.

Titta på formen och konsistensen

Enligt honom har vuxna normalt avföring ungefär 1-2 gånger om dagen, minst tre gånger i veckan och högst tre gånger om dagen. Samtidigt spelar det förstås ingen roll vilken konsistens avföringen har.

Här hänvisar han till en välanvänd, medicinsk guide som delar in vår avföring i sju olika kategorier – den så kallade Bristolskalan, där din avföring helst ska vara kategori 3 eller 4. Det betyder att den antingen ska vara korvformad med sprickor på utsidan eller ha en korvform som är smidig och mjuk.

Vid nödfall kan konsistensen vara mellan kategori 2 och 5, så länge det varken finns blod i bäckenet eller innebär att du upplever smärta, illamående, kräkningar eller ansamling av luft.

Håll ett öga på konsistensen på din avföring

Se upp för dessa varningstecken

Om din avföring eller ditt avföringsmönster avviker från det normala är det alltid viktigt att överväga om orsaken kan vara sjukdom, förklarar Christian Lodberg Hvass.

Lodberg Hvass och hans kollegor arbetar utifrån en rad larmsymptom. Om du upplever något av dessa bör du enligt honom alltid uppsöka en läkare:

  • Nyuppkommen och ihållande diarré eller förstoppning.
  • Blod i avföringen.
  • Nattlig avföring.
  • Viktminskning.

Samtidigt understryker han att man mycket väl kan ha ont i magen och en besvärlig tarm utan att ha en allvarlig sjukdom – dock är det alltid värt att klargöra detta i ett tidigt skede.

Så här tar du bäst hand om din mage

Christian Lodberg Hvass har även några allmänna råd om hur du bäst tar hand om dina tarmar genom hela livet och underlättar dina toalettbesök.

Det är exempelvis viktigt att tänka på vad du äter. Studier visar att det är bra att följa de officiella sju kostråden för personer utan tarmsjukdomar och andra problem med tarmen. Det betyder till exempel att du ska äta mycket baljväxter, frukt och grönt samt undvika socker.

Den fiberrika kosten kan dock innebära att du får mer luft i magen och en större avföringsvolym – men det är inte nödvändigtvis dåligt.

"Du får gärna ha en stor avföringsvolym som kommer från ett högt intag av kostfiber. Studier har visat att det minskar din risk för tjocktarmscancer med hela 50 procent", säger Christian Lodberg Hvass.

Enklaste sättet att bli av med din avföring

Han har även en del tips inför själva toalettbesöket. Det är av stor vikt hur du placerar din kropp för att hjälpa avföringen att på bästa sätt lämna ändtarmen.

Den idealiska höjden på toalettskålen, om bäckenet ska tippas tillräckligt och ändtarmskanalen rätas ut, är 30-40 centimeter över golvet – det vill säga väldigt lågt. Men långt ifrån alla toalettstolar är byggda på det sättet.

© GASTROLAB/SPL

Läs också:

"Många äldre toalettskålar - speciellt i 1950- och 1960-talshus – står cirka 50 centimeter över golvet, vilket inte passar bäckenets anatomi. Då kan det vara bra att sätta upp fötterna på en pall så att bäckenets vinkel ändras", förklarar han.

Dessutom är atmosfären i rummet där du ska utföra ditt toalettbesök också viktig, enligt Christian Lodberg Hvass.

"Se till att det är lugnt och tryggt runt dig och att temperaturen är lagom. Stäng gärna dörren - mest för din egen skull", säger han.