Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Orgasmen gör dig lycklig

En explosion av elektriska signaler och hormoner kastar dig ut ur din egen kropp och skickar en våg av lycka genom dig.

Shutterstock

Aktiviteten i din hjärna ökar långsamt under sex och når sin höjdpunkt under orgasmen – det visar ett försök i vilket kvinnor fick orgasmer i en så kallad fMRT-skanner.

Samtidigt frisätts en mängd olika hormoner i ditt blod, bland annat oxytocin – som spelar en viktig roll i känslor av kärlek – samt opioider, vars effekt påminner om ruset från euforiserande droger som kokain och heroin.

Resultatet är en känsla av lycka som sköljer genom hjärnan och kroppen.

Orgasm badar din hjärna i hormoner

Hjärnan förhöjer empatin

Hjärnområdet insulära cortex är placerat djupt inne i hjärnbarken – och ­forskare har upptäckt att ­aktiviteten i insulära cortex ökar gradvis fram till orgasmen, varpå den avtar. Området spelar en stor roll för vår egen självinsikt men även för vår förståelse för ­andra personers känslor.

Claus Lunau & Shutterstock

Din kropp känner ingen smärta

De så kallade rafekärnorna i hjärnstammen innehåller hjärnans största samling serotoninnerver, som bland annat hjälper till att bromsa smärtsignaler från kroppen. Deras aktivitet ökar under orgasmen och resulterar i att kroppens smärttröskel höjs med över 100 procent.

Claus Lunau & Shutterstock

Lyckorus löper genom dina nerver

Det så kallade ventrala tegmentområdet i mitthjärnan består främst av dopaminnerver, som når ut till andra delar av hjärnan. Dessa nerver spelar en viktig roll för belöning – och beroende – och deras aktivitet ökar kraftigt precis under en orgasm. Därigenom ger de en känsla av glädje.

Claus Lunau & Shutterstock

Du kastas ut ur kroppen

Aktiviteten i området angulära gyrus i tinningloben når sin höjd-punkt under orgasmen. Området har visat sig vara centralt för uppkomsten av så kallade utanför kroppen-upplevelser – men det är även extra aktivt när vi exempelvis släpper fokus på omvärlden.

Claus Lunau & Shutterstock

Rytm spelar en viktig roll

Forskare har fortfarande inte någon klar bild av hur en orgasm uppstår, men rytm tycks spela en viktig roll.

Rytmiska intryck från alla våra sinnen skapar eventuellt en sorts trans som till slut utmynnar i en orgasm.

Vissa forskare tror till och med att vår förmåga att göra rytmiska rörelser via sexuell selektion har bibehållits under miljontals år, det vill säga att vi har föredragit att skaffa barn med en partner som har tillräckligt mycket rytm.

Denna preferens kan bero på att förmågan att göra rytmiska rörelser är ett tecken på bra allmän hälsa och god koordinationsförmåga.

En ny sexställning är en av de mest effektiva metoderna att uppnå orgasmer både för män och kvinnor.

© Shutterstock

Forskarnas tre råd: Orgasmer kräver att hela kroppen gör en insats

Har du eller din partner svårt att få orgasm? Då bör du aktivera öron, ögon och stämband – och naturligtvis fingrar och mun. Här är forskarnas tre råd för att få en orgasm.

  • Förspel förbereder hjärnan

    För att uppnå orgasm måste du först se till att hjärnan är mottaglig. Det kräver stimulering av flera olika sinnen. Musik och stearinljus ökar enligt en stor studie chansen för kvinnor att få orgasm, och ett enkelt ”Jag älskar dig” kan hjälpa båda könen på traven.

  • Variation fungerar nästan varje gång

    Flera studier visar att det är förhållandevis få kvinnor som får orgasm om samlaget uteslutande utgörs av penetrering av vaginan. Talet var dock 73 procent om de samtidigt stimulerades med fingrarna, och hela 86 procent om kvinnorna dessutom stimulerades oralt.

  • Ärlighet leder till bra sex

    Din hjärna har en helt egen väg till njutning och orgasm, och du är den enda som känner till den. Studier visar att chansen att få orgasm ökar markant om du talar om för din partner exakt hur du vill ha det i sängen – och så hjälper det att ge både beröm och guidning under samlaget.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj