Shutterstock

Orgasmen gör dig lycklig

En explosion av elektriska signaler och hormoner kastar dig ut ur din egen kropp och skickar en våg av lycka genom dig.

Aktiviteten i din hjärna ökar långsamt under sex och når sin höjdpunkt under orgasmen – det visar ett försök i vilket kvinnor fick orgasmer i en så kallad fMRT-skanner.

Samtidigt frisätts en mängd olika hormoner i ditt blod, bland annat oxytocin – som spelar en viktig roll i känslor av kärlek – samt opioider, vars effekt påminner om ruset från euforiserande droger som kokain och heroin.

Resultatet är en känsla av lycka som sköljer genom hjärnan och kroppen.

Orgasm badar din hjärna i hormoner

Hjärnan förhöjer empatin

Hjärnområdet insulära cortex är placerat djupt inne i hjärnbarken – och ­forskare har upptäckt att ­aktiviteten i insulära cortex ökar gradvis fram till orgasmen, varpå den avtar. Området spelar en stor roll för vår egen självinsikt men även för vår förståelse för ­andra personers känslor.

Claus Lunau & Shutterstock

Din kropp känner ingen smärta

De så kallade rafekärnorna i hjärnstammen innehåller hjärnans största samling serotoninnerver, som bland annat hjälper till att bromsa smärtsignaler från kroppen. Deras aktivitet ökar under orgasmen och resulterar i att kroppens smärttröskel höjs med över 100 procent.

Claus Lunau & Shutterstock

Lyckorus löper genom dina nerver

Det så kallade ventrala tegmentområdet i mitthjärnan består främst av dopaminnerver, som når ut till andra delar av hjärnan. Dessa nerver spelar en viktig roll för belöning – och beroende – och deras aktivitet ökar kraftigt precis under en orgasm. Därigenom ger de en känsla av glädje.

Claus Lunau & Shutterstock

Du kastas ut ur kroppen

Aktiviteten i området angulära gyrus i tinningloben når sin höjd-punkt under orgasmen. Området har visat sig vara centralt för uppkomsten av så kallade utanför kroppen-upplevelser – men det är även extra aktivt när vi exempelvis släpper fokus på omvärlden.

Claus Lunau & Shutterstock

Rytm spelar en viktig roll

Forskare har fortfarande inte någon klar bild av hur en orgasm uppstår, men rytm tycks spela en viktig roll.

Rytmiska intryck från alla våra sinnen skapar eventuellt en sorts trans som till slut utmynnar i en orgasm.

Vissa forskare tror till och med att vår förmåga att göra rytmiska rörelser via sexuell selektion har bibehållits under miljontals år, det vill säga att vi har föredragit att skaffa barn med en partner som har tillräckligt mycket rytm.

Denna preferens kan bero på att förmågan att göra rytmiska rörelser är ett tecken på bra allmän hälsa och god koordinationsförmåga.

En ny sexställning är en av de mest effektiva metoderna att uppnå orgasmer både för män och kvinnor.

© Shutterstock

Forskarnas tre råd: Orgasmer kräver att hela kroppen gör en insats

Har du eller din partner svårt att få orgasm? Då bör du aktivera öron, ögon och stämband – och naturligtvis fingrar och mun. Här är forskarnas tre råd för att få en orgasm.

Förspel förbereder hjärnan

För att uppnå orgasm måste du först se till att hjärnan är mottaglig. Det kräver stimulering av flera olika sinnen. Musik och stearinljus ökar enligt en stor studie chansen för kvinnor att få orgasm, och ett enkelt ”Jag älskar dig” kan hjälpa båda könen på traven.

Variation fungerar nästan varje gång

Flera studier visar att det är förhållandevis få kvinnor som får orgasm om samlaget uteslutande utgörs av penetrering av vaginan. Talet var dock 73 procent om de samtidigt stimulerades med fingrarna, och hela 86 procent om kvinnorna dessutom stimulerades oralt.

Ärlighet leder till bra sex

Din hjärna har en helt egen väg till njutning och orgasm, och du är den enda som känner till den. Studier visar att chansen att få orgasm ökar markant om du talar om för din partner exakt hur du vill ha det i sängen – och så hjälper det att ge både beröm och guidning under samlaget.