Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Jetlag

Forskare ska utveckla ögondroppar som suddar ut tidsskillnader.

© Shutterstock
Människan - Kroppen

Ögondroppar ska bota jetlag

Forskare har hittat en speciell signalsubstans i ögonen. Genom att manipulera signalsubstansen kan de ställa om vår inre klocka och förhindra att vi påverkas av tidsskillnader.

Sömnlösa nätter och dagar som blir alltför långa. Slutet av en längre resa kan vara jobbig – speciellt om du drabbats av jetlag.

Men nu finns det hopp. En grupp forskare har gjort en upptäckt som kan rädda drabbade resenärer.

Forskarteamet har hittat en signalsubstans i ögat som kan manipulera vår inre klocka, och de kommer att manipulera den med hjälp av ögondroppar.

Hormon ska manipuleras

Studien, som publiceras i Journal of Physiology, tar en närmare titt på laboratorieråttors ögon. Deras ögon liknar på många sätt våra ögon.

Forskarna hittade hormonet vasopressin (även kallat ADH) i råttögonen. Hormonet är en signalsubstans som främst finns i SCN (nucleus suprachiasmaticus eller dygnsrytmskärnan) – en grupp speciella celler i hypotalamus som styr den inre biologiska klockan.

SCN reagerar på de signaler som ögonens ljuskänsliga nervceller skickar iväg. Ju mer ljus, desto mer vaken ska du vara berättar hjärnan för oss. Och det är just upptäckten om att cellerna i ögat innehåller vasopressin som på sikt kan bota jetlag.

Ögondroppar lurar hjärnan

Nästa steg för forskarna är att utveckla ögondroppar som kan manipulera mängden vasopressin i ögonen och de signaler som hormonet skickar till SCN.

På så sätt kan kroppen luras att antingen bli trött eller pigg och därmed förhindra att du drabbas av jetlag.

Läs också:

Cirkulation

Ny upptäckt: Så här kan vi försänka astronauter i dvala

3 minuter
Hjärnan

Uppgradera din hjärna: Så här blir du bättre på siffror

15 minuter
Människan

Forskare: Nytt piller ska stoppa jetlag

10 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj