Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Ögat är hjärnans ­fönster till omvärlden

Synen är ett av våra viktigaste sinnen. Vi är omgivna av synintryck som registreras av ögonen. Likt små antenner skickar synen information till hjärnan. Hjärnan bestämmer vilka delar av informationen som är intressant och hur de ska sättas ihop till bilder. Ögat i sig är ett ­imponerande och komplicerat organ med många lager och funktioner.

Shutterstock

Synen är ett förunderligt sinne. De flesta människor betraktar den som oumbärlig och för dem som har problem med synen finns det en rad hjälpmedel: Kontaktlinser, glasögon och operationer.

Bland djuren är det däremot bara en tredjedel som kan se. En andra tredjedel kan skilja mellan nyanser av ljus och mörker, medan den sista tredjedelen lider av blindhet. Rent evolutionsmässigt tycks ögon dock inte vara så svåra att utveckla.

I naturen finns det minst 100 varianter av ögon, som samtliga fungerar med hjälp av samma grundläggande mekanismer – ljuskänsliga molekyler inne i nervceller. Ögonens överordnade utseende och funktioner förekommer emellertid i flera olika varianter.

1. Regnbågshinnan

(Iris) Längst fram bildar åderhinnan iris. Det är ett färgat område med muskler som styr pupillen.

2. Hornhinnan

Bryter ljuset så det fokuseras på näthinnan. Innehåller inga blodkärl vilket gör att skador här läker långsamt.

Oliver Larsen

3. Ciliarkroppen

Innehåller muskel som via små trådar avgör linsens form. När vi ska fokusera på något långt borta dras linsen ut så att ljusets brytningspunkt minskar. När vi ska fokusera på något på närmare håll slappnar muskeln av vilket gör linsen rundare.

Oliver Larsen

4. Pupillen

Öppning mitt i iris som genom att utvidga sig eller dra sig samman justerar den mängd ljus som släpps in i ögat.

Oliver Larsen

5. Linsen

Träffas av det ljus som släpps genom pupillen. Linsen sitter i små muskelceller som kan spännas eller slappna av så att linsen blir tjockare eller tunnare. Det förändrar ljusets brytning i linsen så att ögat kan fokusera på olika avstånd.

Oliver Larsen

6. Glaskroppen

Klar, geléaktig substans som fyller det mesta av ögat och ger det dess form.

Oliver Larsen

7. Näthinna

Ögats insida är täckt av ett nätverk av synceller – så kallade tappar och stavar – som kan uppfatta ljus och färger och omvandla det till nervimpulser.

Oliver Larsen

8. Synnerven

Från varje öga löper cirka en miljon nervtrådar in till hjärnan via synnerven.

Oliver Larsen

Våra ögon fungerar som antenner

En del blinda och ljuskänsliga djur har anlag för att utveckla ögon, och man kan fråga sig varför de inte har kommit till uttryck.

Vissa forskare anser att det beror på att synen kräver mycket energi, och att djuren därför ”sparar” in på ögonen. Kanske är det inte heller någon vits med att ha ögon som kan se om man inte samtidigt har en välutvecklad hjärna som tolkar intrycken.

Våra ögon är nämligen som antenner. Som bekant kräver antenner en tv som kan översätta signalerna till tv-program. På samma sätt är det med vår hjärna, som är ansvarig för att samla våra synintryck till en bild med färger och detaljer.

Ögat har två slags synceller: Stavar (röda pinnar) och tappar (bruna pinnar). Stavarna är mest ljuskänsliga och registrerar ljus och mörker. Tapparna finns i tre versioner som registrerar rött, grönt respektive blått ljus. Tillsammans kan de skapa vilken färg som helst och ger färg åt de svartvita bilder som stavarna skickar till hjärnan. I svag belysning som på natten är ljuset flera miljoner gånger svagare än på dagen. Genom att endast använda de ljuskänsliga stavarna nyttjar ögat ljuset mest effektivt. På så sätt behöver ögat inte dela ljuset mellan de tre färgreceptorerna. Det innebär att vi på natten bara ser världen i svartvitt.

© Science photo library

Mellan en tredjedel och hälften av vår hjärna används för att bearbeta och tolka synintryck. Den bild som skickas från ögonen till hjärnan är vänd upp och ned och har ett hål i mitten.

På den plats där synnerven lämnar ögat finns det inga nervceller som kan ta emot synintryck och därför har vi en blind fläck mitt i ögat.

Utifrån den bristfälliga bilden beslutar hjärnan vad den tror att den ser och fyller i den tomma delen från den blinda fläcken. Samtidigt vänder den bilden så att den inte är upp- och nedvänd.

Synen är ett personligt sinne som styrs av hjärnan – som i sin tur styrs av erfarenheter och intressen. Därför finns det inte två personer som ser exakt likadant.

© Shutterstock

Prickar för ögat

Många upplever prickar för ögonen när de ser på en ljus, jämn bakgrund, exempelvis en blå himmel. Prickarna är små rester av bindväv i den genomskinliga, geléaktiga glaskroppen som fyller ut ögat och ger det dess form. Den består av 99 procent vatten och lite bindväv.

Läs också:

Blå ögon
Kroppen

Blå ögon: Föds barn med blå ögon?

1 minut
Kroppen

Vad orsakar de svarta ränderna under ögonen?

1 minut
VAKEN SÖMN
Kroppen

Varför sover vissa människor med öppna ögon?

1 minut

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj