Nytt plåster minskar allergi mot jordnötter

Forskare har tagit fram ett plåster som sätts på huden och som kan få svåra allergiska reaktioner mot jordnötter att försvinna.

Plåstret är ungefär lika stort som ett mynt och kan exempelvis sättas på armen.

© DBV Technologies

I Sverige är ungefär fem procent av alla barnallergiska mot jordnötter. Trots sitt oansenliga utseende kan den lilla nöten utlösa livshotande allergichocker.

Hittills har det inte funnits någon medicin mot jordnötsallergi, men forskare från DBV Technologies har nu lyckats utveckla ett litet plåster som hämmar just denna allergi.

Barn kan tåla upp till tio gånger mer

Plåstret har just passerat fas 2 i godkännandeprocessen av ny medicin, vilket innebär att det har testats på ett begränsat antal allergiker.

En hög med de små plåstren.

© DBV Technologies

Testet med plåstret visade att 83 procent av barn mellan sex och elva år kunde äta ett gram jordnötter utan att få någon allergisk reaktion – om de hade burit plåstret i tre år.

Ett gram jordnötter låter kanske inte så mycket, men det är tio gånger mer än vad försöksdeltagarna tålde första gången de deltog i försöket.

Kan utvidgas till ägg och mjölk

Plåstret är sprejat med en liten mängd jordnötsprotein.

Fördelen med plåstret är att jordnötsallergenet – det ämne som framkallar den allergiska reaktionen – inte kommer in i blodomloppet utan hittar fram direkt till immunförsvaret hos bäraren av plåstret.

Behandlingen går ut på just detta att utsätta immunförsvaret för små kontrollerade mängder av allergener.

Företaget bakom nyheten arbetar också med att ta fram plåster mot andra utbredda matallergier som bland annat allergi mot mjölk och ägg.