Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

antikropp, tänder, regenerera, växa, tand, möss

En speciell antikropp får tänderna på möss och illrar att växa ut igen (t.h). Snart ska den testas på människor.

© Katsu Takahashi/Tokyo University
Människan - Kroppen

Nytt läkemedel får tappade tänder att växa ut igen

Ett nytt ämne får tänder att växa ut igen hos möss. Fungerar det på människor kan det innebära ett farväl till proteser.

När vuxna människor i dag tappar sina tänder är den enda utvägen att leva utan de tänderna – eller att få artificiella tänder i form av exempelvis proteser.

Men nu har forskare från universitet i Kyoto och Fukui framgångsrikt fått förlorade tänder att växa ut igen på möss.

Antikropp stimulerar tandväxten

Forskarna har upptäckt att en antikropp får genen USAG-1 att stimulera tandtillväxt hos möss med ett ärftligt genfel som förhindrar att de utvecklar alla tänder.

Och det är just de genetiska orsakerna till att vissa personer har för många tänder som forskarna har undersökt för att försöka regenerera tänder.

Samma system utvecklar organ

Samspelet mellan två proteiner och signalsubstanser styr både tillväxten i flera organ och i tänderna. Det innebär att man oftast undviker ämnen, eftersom biverkningar potentiellt kan påverka hela kroppen.

Forskarna ställde därför in siktet på genen USAG-1, som de visste enbart påverkade utvecklingen av tänder.

Genom experiment med flera så kallade monoklonala antikroppar – en typ som också används mot exempelvis cancer – sökte forskarna sig fram till ett enda ämne som styr tandtillväxt med stor precision.

Metoden fungerar hittills på både möss och illrar, vars tänder sitter tätare än människors. Nästa steg är att testa ämnet på grisar och hundar – och till slut på människor.

På sikt kan ämnet eventuellt leda till att det inte längre finns något behov av tandproteser när man förlorar tänder som vuxen.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj