Shutterstock

Nytt dietpiller avlägsnar ohälsosamt fett

Ät fet mat utan att gå upp i vikt. Det kan mycket snart bli verklighet. Forskare har hittat en gen som omvandlar det ohälsosamma vita fettet till sundare brunt fett.

Australiska forskare har upptäckt en gen som avgör om möss blir feta eller ej – oavsett vad de äter.

Förhoppningen är att upptäckten kan ge oss ett piller som kan minska övervikt hos människor.

Brunt fett är slankande

Den speciella genen kallas RCAN1 och kodar för proteiner som avgör fördelningen av så kallat vitt och brunt fett i kroppen.

Det vita fettet ansamlas och leder till övervikt, medan det bruna fettet förbrukar energi och fungerar viktminskande.

En gen avgör hur många bruna och vita fettceller möss har och därmed hur smala de blir. Till vänster i bilden ser du de bruna fettcellerna och till höger de vita fettcellerna.

© Shutterstock

Forskarna genomförde flera försök med möss vars RCAN1 hade blockerats och resultatet blev att djurens vita fettceller ändrade sig till bruna.

Därför kunde mössen äta en mycket fettrik kost utan att gå upp i vikt.

Lata möss förblev smala

Forskarna utsatte mössen för en fet kost under olika tidsperioder från åtta veckor till sex månader, och i samtliga försök blev resultatet det samma: Mössen förblev slanka oavsett om de var fysiskt aktiva eller ej.

De många bruna fettcellerna såg till att mössens förbränning ökade.

Forskare ska utveckla dietpiller för människor

Forskarna ska nu undersöka om motsvarande gen hos människor har samma funktion.

Vi människor har, precis som möss, både brunt och vitt fett. Som spädbarn har vi mycket brunt fett men mängden minskar i takt med att vi växer.

De australiensiska forskarna menar att deras upptäckt kan leda fram till ett bantningspiller som fungerar väldigt enkelt: Bantningspillret behöver inte nödvändigtvis blockera genen helt, utan i stället räcker det att det motverkar de proteiner som genen kodar för.