Liten budbärare startar alltihop
Ursprungligen sökte forskarna efter behandlingar till en form av håravfall bland män och kvinnor som beror på känslighet mot könshormoner – så kallad androgen alopeci.
Därför skapade de genmodifierade möss i laboratoriet med hyperaktiva celler i hårsäckarnas botten. På så sätt kunde forskarna snart följa det komplicerade maskineriet bakom hårets tillväxt – steg för steg.
Och där upptäckte de hur signalmolekylen SCUBE3, som produceras naturligt av celler i hårsäckarna, fungerar som ett slags budbärare som talar om för de kringliggande stamcellerna att de ska börja dela sig. En process som sätter fart på hårtillväxten.
Möss med hårtransplantationer
I nästa del av försöket injicerade forskarna in SCUBE3 direkt i mushud med transplanterade mänskliga hårsäckar från hårbottnen ovanpå. Enligt forskarna stimulerade molekylen hårväxten kraftigt – både i de slumrande människohårsäckarna och i mushårsäckarna runt dem.
Och även om forskarna ännu inte har genomfört kliniska försök på människor, anser de att resultatet är ett lovande tecken på att SCUBE3 eller en liknande molekyl kan användas för att behandla håravfall i framtiden.
"Det finns ett stort behov av en effektiv håravfallsbehandling. Och ett naturligt ämne, som produceras av cellerna i själv hårsäcken, kan vara en idealisk kandidat för behandlingen", säger Maksim Plikus från University of California, en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.