Shutterstock
hårbotten i närbild

Ny upptäckt ska få tappat hår att växa tillbaka

En liten, potent nyckelspelare i våra hårsäckar är nödvändig för hårets tillväxt. Forskare hoppas att upptäckten ska bana väg för nya behandlingar mot håravfall.

Upp emot hälften av alla män och en fjärdedel av alla kvinnor har tappat delar av sitt hår när de fyller 50 år.

Och även om håravfallet varken är livshotande eller smärtsamt kan det påverka både självkänsla och livskvalitet hos individen.

Därför har forskare världen över de senaste åren kämpat för att lära sig biologin bakom de allt tunnare hårsvallen. Och nu har forskare från Kina och USA kommit ett steg närmare.

Genom att närstudera cellerna djupt nere i hårsäckarna har de nämligen upptäckt en liten, hittills förbisedd, nyckelspelare i hårets tillväxt och därmed också en möjligt behandling mot håravfall: en signalmolekyl kallad SCUBE3.

Grått hår kan faktiskt återfå sin färg

Tidigare var forskarna övertygade om att grått hår blev frisyrens permanenta färg. Men en nyare studie avslöjar att det faktiskt är möjligt att återfå hårfärgen med vissa förändringar i livsstil.

Liten budbärare startar alltihop

Ursprungligen sökte forskarna efter behandlingar till en form av håravfall bland män och kvinnor som beror på känslighet mot könshormoner – så kallad androgen alopeci.

Därför skapade de genmodifierade möss i laboratoriet med hyperaktiva celler i hårsäckarnas botten. På så sätt kunde forskarna snart följa det komplicerade maskineriet bakom hårets tillväxt – steg för steg.

Och där upptäckte de hur signalmolekylen SCUBE3, som produceras naturligt av celler i hårsäckarna, fungerar som ett slags budbärare som talar om för de kringliggande stamcellerna att de ska börja dela sig. En process som sätter fart på hårtillväxten.

Du tappar dina hårstrån efter fem år

Möss med hårtransplantationer

I nästa del av försöket injicerade forskarna in SCUBE3 direkt i mushud med transplanterade mänskliga hårsäckar från hårbottnen ovanpå. Enligt forskarna stimulerade molekylen hårväxten kraftigt – både i de slumrande människohårsäckarna och i mushårsäckarna runt dem.

Och även om forskarna ännu inte har genomfört kliniska försök på människor, anser de att resultatet är ett lovande tecken på att SCUBE3 eller en liknande molekyl kan användas för att behandla håravfall i framtiden.

"Det finns ett stort behov av en effektiv håravfallsbehandling. Och ett naturligt ämne, som produceras av cellerna i själv hårsäcken, kan vara en idealisk kandidat för behandlingen", säger Maksim Plikus från University of California, en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.