Shutterstock
livmoder

Nej, kvinnor har ingen mödomshinna som går sönder första gången vid samlag

Myten att alla kvinnor föds med en hinna som täcker slidan är falsk. Vissa kvinnor kan dock ha en så kallad slidkrans.

Det finns fortfarande de som tror att mödomshinnan är en form av "plombering" i slidan som går sönder när en kvinna har sex för första gången. Men det stämmer inte.

Ordet mödomshinna är generellt missvisande eftersom det inte handlar om någon hinna som täcker hela öppningen. Därför anser bland annat barnmorskor att ordet slidkrans är mer passande.

Studier avfärdar också att slidkransen kan avslöja om en kvinna har haft sex eller inte. Att en kvinna saknar en synlig –eller har en minimal – könskrans behöver inte betyda att hon har haft sex.

Vävnaden har ingen praktisk betydelse

Slidkransen är en tunn, elastisk vävnad som sitter som en kant i slidöppningen. Vävnadens storlek varierar från kvinna till kvinna och verkar inte ha något praktiskt syfte.

Forskarnas teori är att slidkransen består av extra vävnad som blivit över efter slidans utveckling under fosterstadiet.

Slidkransar ser olika ut

Det finns olika typer av slidkransar av varierande storlek.

© John R. Foster/Science Photo Library

1. Öppen slidkrans

De flesta kvinnor har ett slidkrans med en öppning som säkerställer utsöndringen av menstruationsblod. Om slidkransen är tjock och öppningen liten kan risken öka för smärta vid samlag.

© John R. Foster/Science Photo Library

2. Hinna blockerar

En könskrans kan i vissa fall täcka hela slidöppningen och blockera exempelvis mensblod som då istället ackumuleras i slidan. Ansamlingen kan leda till smärta och hinnan opereras därför bort.

© John R. Foster/Science Photo Library

3. Extra vävnad leder till krångel

En extra bit vävnad i mitten kan bilda två öppningar i stället för en. Öppningarna gör att mensblod kan rinna ut, men vävnaden i mitten gör det svårt att ha vaginala samlag och använda tamponger.

I några få fall blidar slidkransen ett membran som täcker hela slidöppningen. Eftersom hinnan blockerar för mensblod, tamponger och vaginala samlag öppnas den eller avlägsnas helt genom operation.