Myten krossad: Det går bra att nysa med öppna ögon

Du blundar när du nyser eftersom kroppen försvarar sig mot de bakterier som nysningen innehåller. Men myten om att det är omöjligt att hålla ögonen öppna då du nyser kan avfärdas.

Du blundar när du nyser för att skydda dig mot bakterier – precis som när du försöker skona andra genom att blockera nysningens innehåll med dina händer.

© Shutterstock // Aleksandra Suzi

Linn Michelle Teigen Johansen från Norge har skickat en film till oss **via Facebook **med bevis på att hon har lärt sig att nysa med öppna ögon:

Enligt allergiexperten David Huston från amerikanska Texas A&M College of Medicine är det en reflex som gör att vi blundar när vi nyser.

Reflexen finns för att skydda ögonen mot det kroppen gör sig av med via näsa och mun under nysningen.

Att bryta reflexen kräver dock bara lite träning och viljestyrka - något vår norska läsare Linn bevisar i videon ovan.

Reflexen är inte obligatorisk

David Huston fastslår även att det inte är farligt att ha ögonen öppna under en nysning, vilket förklarar varför det med hjälp av viljestyrka går att ha öppna ögon trots reflexen:

”Att det faktiskt är möjligt att nysa med öppna ögon bevisar att det inte är obligatoriskt för kroppen att blunda.”

Dina ögon faller inte ut ur huvudet

David Huston avlivar även en annan myt: Att trycket från en nysning kan blåsa ögonen ur huvudet om man nyser utan att blunda.

”Det finns väldigt få - de är så gott som obefintliga - bevis som underbygger dessa påståenden”, säger allergispecialisten.

Även om trycket är högt under en nysning är det inte tillräckligt kraftfullt för att ändra ögonens läge. Trycket uppstår i kroppens minsta blodkärl och kan i värsta fall leda till blodsprängningar i ögonen eller ansiktet.