Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

ristede dadler
Människan - Kroppen

Mobiltelefoner i byxfickan dödar spermierna

En stor studie visar att det kan skada kvaliteten på spermierna om mobilen ligger i fickan. Kort sagt - spermierna blir stekta.

Att stoppa mobilen i fickan när man inte använder den är enkelt och praktiskt. Men mycket tyder på att du behöver hitta en annan plats att lägga telefonen på. Särskilt om du är en man.

En stor australiensisk studie från University of Newcastle har nyligen hittat tydliga tecken på en mobil i framfickan på byxorna kan kopplas ihop med sämre kvalitet på spermierna.

Resultatet förvånar flera forskare – bland annat de som står bakom studien. Strålningen borde nämligen i själva verket vara helt ofarlig.

Ju längre – desto farligare

Studien är en så kallad metastudie där forskarna har jämfört 27 forskningsprojekt som samtliga har tittat på sambandet mellan spermakvalitet och mobilen i fickan.

I 21 av studierna fanns det ett tydligt samband mellan dålig spermakvalitet och en mobil i framfickan. Ju längre tid telefonen hade legat i fickan desto sämre var spermakvaliteten – upp emot 47 procent sämre än om den hade legat någon annan stans.

Flera studier har tidigare visat att det inte finns något samband mellan strålning från mobiltelefoner och cellförändringar i hjärnan. Forskarna anser dock att det kan finnas ett samband längre ned.

Värme steker cellerna

Spermier är mycket specialiserade celler. Minsta påverkan på deras miljö kan göra dem till sämre simmare eller minska deras livslängd avsevärt.

Den största boven i dramat är antagligen inte själva strålningen, utan den värme som telefonen avger så nära testiklarna.

Kort sagt tror de australiensiska forskarna att telefonen steker spermierna och att du därför bör ta upp den ur den främre byxfickan.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj