Mobiltelefoner i byxfickan dödar spermierna

En stor studie visar att det kan skada kvaliteten på spermierna om mobilen ligger i fickan. Kort sagt - spermierna blir stekta.

ristede dadler

Att stoppa mobilen i fickan när man inte använder den är enkelt och praktiskt. Men mycket tyder på att du behöver hitta en annan plats att lägga telefonen på. Särskilt om du är en man.

En stor australiensisk studie från University of Newcastle har nyligen hittat tydliga tecken på en mobil i framfickan på byxorna kan kopplas ihop med sämre kvalitet på spermierna.

Resultatet förvånar flera forskare – bland annat de som står bakom studien. Strålningen borde nämligen i själva verket vara helt ofarlig.

Ju längre – desto farligare

Studien är en så kallad metastudie där forskarna har jämfört 27 forskningsprojekt som samtliga har tittat på sambandet mellan spermakvalitet och mobilen i fickan.

I 21 av studierna fanns det ett tydligt samband mellan dålig spermakvalitet och en mobil i framfickan. Ju längre tid telefonen hade legat i fickan desto sämre var spermakvaliteten – upp emot 47 procent sämre än om den hade legat någon annan stans.

Flera studier har tidigare visat att det inte finns något samband mellan strålning från mobiltelefoner och cellförändringar i hjärnan. Forskarna anser dock att det kan finnas ett samband längre ned.

Värme steker cellerna

Spermier är mycket specialiserade celler. Minsta påverkan på deras miljö kan göra dem till sämre simmare eller minska deras livslängd avsevärt.

Den största boven i dramat är antagligen inte själva strålningen, utan den värme som telefonen avger så nära testiklarna.

Kort sagt tror de australiensiska forskarna att telefonen steker spermierna och att du därför bör ta upp den ur den främre byxfickan.