Mjölksyra är en syra som bildas i olika organismer under syrefria förhållanden.
Mjölksyra bildas exempelvis i de mjölksyrebakterier du hittar i din yoghurt och i dina muskelceller när du spurtar för att hinna med bussen.
Du har kanske varit med om att benmusklerna svider under en intensiv löptur eller under hård styrketräning. Det är ett tecken på att det har bildats mjölksyra i sina muskler.
Vad är mjölksyra?
Mjölksyra är en syra med den kemiska formeln CH3CH(OH)COOH. När benmusklerna börjar svida beror det på att det har skett en ansamling av mjölksyra i dina muskler.
Mjölksyra bildas som en avfallsprodukt av den energi du omsätter under intensiv fysisk träning.
När vi sitter stilla har bara små mängder mjölksyra i blodet motsvarande omkring 1,5 mmol.
Denna koncentration ökar under hård fysisk aktivitet, då mjölksyran kan ge en svidande känsla i musklerna. Det kan kännas obehagligt när det svider i musklerna, men det är helt ofarligt.
Lyckligtvis försvinner ömheten igen när du sänker intensiteten i träningen. Du behöver alltså inte sluta träna när du känner av mjölksyran – det räcker ofta att sänka tempot.

Under aerob energiomsättning behöver cellerna syre för att bilda ATP, medan de under anaerob energiomsättning bildar ATP och mjölksyra utan syre.
Hur bildas mjölksyra i musklerna?
Mjölksyra uppstår som en restprodukt efter glykolysen om det inte finns syre att tillgå.
Glykolys är en process som äger rum i kroppens celler när glukos bryts ned och omvandlas till pyruvat. Därefter omvandlas pyruvat till ATP, det vill säga energi.
När kroppen omvandlar pyruvat till energi sker det antingen genom aerob eller en anaerob energiomsättning.
Medan aerob energiomsättning kräver syre, det vill säga respiration, för att omvandla näringsämnen till ATP, så sker den anaeroba energiomsättningen helt utan syre.
När kroppen arbetar hårt, exempelvis under en löptur, kan man nå en punkt då syreproduktionen inte längre hänger med.
I stället för aerob energiomsättning börjar kroppen därför att bilda energi under anaerob energiomsättning och bildar mjölksyra (laktat) som en restprodukt.
När det börjar svida i benen är det därför ett tecken på att det inte längre finns tillräckligt mycket syre i blodet för att hålla nere mjölksyrenivån.
Det händer under relativt hög arbetsintensitet, som exempelvis intensiv styrketräning eller sprintlöpning, då pulsen kommer upp på en så hög nivå att syreproduktionen inte längre kan hålla jämna steg.
Det är inte alls skadligt, utan bara ett tecken på att musklerna presterar sitt yttersta. Så snart intensiteten sänks kommer kroppen att kunna transportera runt tillräckligt mycket syre i blodet för att mjölksyrenivån minskar igen.

Vid hög puls vidtar den anaeroba energiomsättningen, då det bildas mjölksyra.
Mjölksyra – vän eller fiende?
När musklerna börjar svida under hård fysisk träning är det många som upplever att de blir trött i musklerna. Man har länge trott att mjölksyran orsakar denna muskeltrötthet, men det är långt ifrån hela sanningen.
Även om upplevelsen av att mjölksyran ofta uppkommer samtidigt med en märkbar muskeltrötthet, så är det enligt forskare från Århus universitet inte mjölksyran som orsakar tröttheten. De kan tvärtom påvisa att mjölksyran skyddar mot tröttheten.
Mjölksyran är faktiskt nödvändig för att idrottare ska kunna prestera sitt bästa, eftersom mjölksyran bidrar till att kroppen kan arbeta under längre tid och vid en högre hastighet.
Mjölksyran är alltså inte någon fiende som sätter stopp för din träning, utan snarare en vän som hjälper dig att snabbt omsätta energi under intensiv fysisk aktivitet.

Under anaerob energiomsättning sker en fermentering, som antingen bildar etanol (alkohol) eller laktat (mjölksyra).
Använd mjölksyran till din fördel
Ibland vill man pressa sig själv till gränsen av vad kroppen klarar av. Där kan mjölksyran vara en indikator för när du ska öka eller sänka intensiteten av din träning.
Du kan exempelvis använda mjölksyran till att ta tre korta, intensiva spurter, då du når exakt den punkt då det börjar svida i benen, men utan att du tappar andan.
Läs också: Varför är musklerna ömma två dagar efter träning?
Om du med jämna mellanrum pressar kroppen till den punkt då det bildas mjölksyra i musklerna kommer du med tiden att erfara att du kan prestera mer under din vanliga träning.

Under glykolysen bildas pyruvat, som under anaerob energiomsättning bildar antingen etanol eller laktat.
Mjölksyra används i livsmedelstillverkning
Utöver att det är en restprodukt i våra celler framställs mjölksyra även industriellt antingen genom syntetiska metoder eller genom fermentering.
Inom livsmedelsproduktion används mjölksyra bland annat som konserveringsmedel samt som surhetsreglerande medel i samband med osttillverkning och i produktionen av syrade mjölkprodukter.
När du äter exempelvis yoghurt till frukost eller inlagd gurka på din leverpastejsmörgås äter du alltså en produkt av bland annat fermenterade mjölksyrebakterier.