Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

white and brown fat cells
Människan - Kroppen

Kyla aktiverar de bruna fettcellerna

Wouter van Marken Lichtenbelt vid universitetet i Maastricht har här valt att satsa på den naturliga stimulansen kyla. I ett försök, i vilket både normal- och överviktiga män deltog, fanns det ingen aktivitet i det bruna fettet vid normal rumstemperatur. Två timmar i ett rum med endast 16 grader var emellertid nog för att få fart på de bruna fettcellerna, även om tendensen var lite svagare hos de överviktiga.

”Det bruna fettet kan dock aktiveras även hos överviktiga, så det kan bidra till att avhjälpa den globala fetmaepidemin”, menar Lichtenbelt.

I en stor undersökning, som fortfarande pågår, utsätter en forskargrupp under ledning av professor Leslie Kozak vid Pennington Biomedical Research Center i USA under en vecka normalviktiga män för en daglig köldchock med 15 minuters varaktighet. Det visar sig att en del av dessa män har en ökad värmeproduktion även vid normal rumstemperatur. Det beror förmodligen på det bruna fettet, men det är inte dokumenterat.

Wouter van Marken Lichtenbelt har inga planer på att låta överviktiga personer ta en daglig tur i en iskall bassäng. Han tror mer på en intelligent temperaturreglering i både kontor och bostäder, där värmen hela tiden anpassas till temperaturen utanför.

”Svalt är tillräckligt kallt för att aktivera de bruna fettcellerna”, som han uttrycker det.

Andra, till exempel Stephan Herzig, satsar i stället på långsiktig medicinsk behandling med syfte att framkalla en konstgjord köldreaktion i kroppen även vid behagliga temperaturer. Han och hans kollegor har genmanipulerat möss till att producera större mängder av hormonet prostaglandin, vilket får öar av brunt fett att uppstå mitt i det vita fettet – och mössen att bli smalare.

Med upplägg som detta försöker forskarna avtäcka vad som sker på molekylär nivå, när ”ont” fett blir till ”gott” fett, eller när man lyckas aktivera existerande brunt fett. Målet är att kunna utveckla en ny medicin som har samma effekt. En annan möjlig väg är att skapa bruna fettceller utifrån stamceller och därefter injicera fettcellerna under huden. Metoden har med framgång testats på möss, men det är ännu långt kvar innan dessa strategier kan användas även på människor. Tills vidare får vi alltså leva med att den bästa vägen till slanka linjen är varierad kost och massor av motion.

Tunn luft gör människor smala

Ett gott komplement verkar vara rikliga doser av bergsluft. I ett försök utfört av en grupp forskare vi universitetssjukhuset i München har överviktiga gått ned i vikt på Tysklands högsta berg, Zugspitze – utan att banta eller idrotta.

Forskarna skickade upp 20 överviktiga män för en veckas vistelse på forskningsstationen Schneefernerhaus 2600 meter upp på Zugspitze. Där fick deltagarna äta så mycket de ville. Enda restriktionen var att de inte fick vara fysiskt aktivare än normalt, vilket kontrollerades med en stegräknare. I genomsnitt gick försöksdeltagarna ned ett och ett halvt kilo, vilket normalt skulle kräva antingen avkall på över 10000 kalorier eller 30 timmars måttlig uthållighetsträning.

”I den tunna luften är det mindre syre i blodet”, förklarar ledaren för undersökningen, Florian Lippl. Därför ökar pulsen, och man måste andas snabbare. Till detta kommer att kroppen avger mer leptin, ett hormon som dämpar hungern och aktiverar fettomsättningen.

Fyra veckor efter försöket hade försöksdeltagarna ännu inte gått upp i vikt – förmodligen för att de var fysiskt aktivare än tidigare. Precis som idrottsmän som före stora tävlingar tränar i tunn luft hade de förbättrat sin kondition.

Kyla gör ”onda” fettceller ”goda”

Låga temperaturer får nervceller att utsöndra ett särskilt signalämne, en beta-3-agonist. Den binder sig till receptorer på de vita fettcellerna, som därefter börjar producera vävnadshormonet prostaglandin. Det får dem att omvandlas till bruna fettceller, som i motsats till vita inte ansamlar fett utan tvärtom förbränner det.

Läs också:

Medicinsk teknik

Ny behandling förbränner allt ditt ohälsosamma kroppsfett

3 minuter
Kroppen

Nytt dietpiller avlägsnar ohälsosamt fett

2 minuter
Magfett
Kroppen

Nanoplåster löser upp kulmagen

1 minut

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj