Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

ansiktskvalster
Människan - Kroppen

Kvalster äter, bor och har sex i ditt ansikte

Alla människor har ansiktskvalster som lever och bor i ansiktets hårsäckar och talgkörtlar. Kvalstren är ofarliga, även om de äter din hud och parar sig på din kind.

Tusentals – kanske till och med miljontals – ansiktskvalster använder just nu ditt ansikte som lekplats, dubbelsäng och gömställe.

Alla människor har en armé av ansiktskvalster boende i ansiktet. Kvalstren är mellan 0,1 och 0,4 millimeter långa, har åtta ben som spindlar och lever i 18 till 24 dagar.

Men det finns ingen anledning att köpa grovkornig ansiktsskrubb i panik. Alla har ansiktskvalster och de gör ingen som helst skada.

Du har två sorters invånare i ansiktet

Du kan lika gärna vänja dig vid ditt ansiktets två invånare: de två kvalsterarterna Demodex folliculorum och Demodex brevis.

Demodex folliculorum. Foto: Scanpix

Demodex folliculorum lever främst i ansiktets hårsäckar, där de bor i ett slags kollektiv om tre till sex kvalster om dagen. I ett mikroskop liknar D. folliculorum en avlång mask med sina åtta ben sittande uppe vid huvudet.

Demodex brevis. Foto: Scanpix

Den andra arten – Demodex brevis – lever en singeltillvaro i talgkörtlarna, som innehåller en oljeaktig substans av döda celler och fett kallat talg. D. brevis är kortare och rundare än D. folliculorum.

Alla människor har kvalster

Ett amerikanskt forskningsprojekt med namnet "Meet your mites" vill råda bot på okunskapen kring ansiktskvalster och har därför sedan 2013 samlat in ansiktsprov från 400 personer.

Med utgångspunkt i proverna drar de slutsatsen att 100 procent av alla människor över 18 år har ansiktskvalster – och det är första gången forskare kan beskriva en grupp snyltare som lever på människor.

Läs också:

Højt blodtryk - blod strømmer gennem kroppen
Kroppen

Högt blodtryck får hjärnan att krympa

5 minuter
Kroppen

Ansiktet är ditt starkaste vapen

12 minuter
Kroppen

Varför blir man röd i ansiktet?

1 minut

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

passowrd_reset.form.email_help
Ogiltig e-postadress

Skriv in lösenord

Vi har skickat ett mejl till med ett lösenord
Fel: Skriv in din kod

Nytt lösenord

Lösenord behövs
Visa Dölj