Kvalster äter, bor och har sex i ditt ansikte

KÄNN DIN KROPP: Alla människor har ansiktskvalster som lever och bor i ansiktets hårsäckar och talgkörtlar. Kvalstren är ofarliga, även om de äter din hud och parar sig på din kind.

Tusentals – kanske till och med miljontals – ansiktskvalster använder just nu ditt ansikte som lekplats, dubbelsäng och gömställe.

Alla människor har en armé av ansiktskvalster boende i ansiktet. Kvalstren är mellan 0,1 och 0,4 millimeter långa, har åtta ben som spindlar och lever i 18 till 24 dagar.

Men det finns ingen anledning att köpa grovkornig ansiktsskrubb i panik. Alla har ansiktskvalster och de gör ingen som helst skada.

Sex fakta om ansiktskvalster

Bor i grottor under dagen

På dagen bor kvalstren nere i ansiktets hårsäckar och talgkörtlar. På natten kommer de fram för att hitta en partner.

Lägger ägg i din hud

Ansiktskvalstren lägger 25 ägg i öppningen runt hudporerna.

Äter gammal hud

Forskare tror att kvalster lever av fett från huden, hudceller eller bakterier.

Närmaste släktingar

Ansiktskvalstren har åtta ben och är besläktade med spindlar och skalbaggar.

Vi ger kvalster till varandra

Vi får hela tiden nya kvalster från lakan, kuddar och handdukar – och personer vi exempelvis kysser.

Du har två sorters invånare i ansiktet

Du kan lika gärna vänja dig vid ditt ansiktets två invånare: de två kvalsterarterna Demodex folliculorum och Demodex brevis.

Demodex folliculorums samtliga ben sitter uppe vid huvudet.

Demodex folliculorum lever främst i ansiktets hårsäckar, där de bor i ett slags kollektiv om tre till sex kvalster om dagen. I ett mikroskop liknar D. folliculorum en avlång mask med sina åtta ben sittande uppe vid huvudet.

Demodex brevis lever sitt liv i dina talgkörtlar.

Den andra arten – Demodex brevis – lever en singeltillvaro i talgkörtlarna, som innehåller en oljeaktig substans av döda celler och fett kallat talg. D. brevis är kortare och rundare än D. folliculorum.

Alla människor har kvalster

Ett amerikanskt forskningsprojekt med namnet "Meet your mites" vill råda bot på okunskapen kring ansiktskvalster och har därför sedan 2013 samlat in ansiktsprov från 400 personer.

Med utgångspunkt i proverna drar de slutsatsen att 100 procent av alla människor över 18 år har ansiktskvalster – och det är första gången forskare kan beskriva en grupp snyltare som lever på människor.