Kroppens organ ­samarbetar med varandra

Kroppens specialiserade funktioner har delegerats till en mängd olika organ. Var för sig sköter de ett fåtal, specifika uppgifter. Ofta samarbetar dock ett eller flera organ i så kallade organsystem för att ­hantera mer komplexa funktioner.

Det finns ingen fast definition av vad ett organ egentligen är. Normalt talar läkare om en vävnad som utför en viss, specialiserad funktion i kroppen. Enligt den definitionen är spottkörtlar och blod också organ, medan gemene man i regel bara tänker på större och mer välavgränsade vävnader som hjärtat och njurarna.

Förvirringen blir bara större av att vissa organ som lungorna enbart har en funktion medan andra organ som levern har ett otal olika funktioner. För de flesta organ gäller dessutom att de bara kan lösa en liten del av en större, överordnad uppgift. De måste därför samarbeta med andra organ för att kunna klara hela uppgiften.

Man talar därför om organsystem – det kan exempelvis vara matsmältningssystemet som bland annat består av de självständiga organen magen och tarmarna.

Människans organ: Överkropp

1 / 4

undefined

Utan en lång rad olika och väldigt specialiserade organsystem skulle vi inte kunna överleva. Varje organ har sin roll med ett gemensamt syfte: Att kroppen ska överleva.

Organ är helt centrala för flercelliga organismer eftersom de tillåter vissa delar av kroppen att specialisera sig utan att behöva hantera alla de grundläggande uppgifterna. Även på cellnivå kan man hitta paralleller till organ eftersom vissa funktioner ofta utförs i avgränsade enheter, så kallade organeller.

Stora delar av ämnesomsättningen sker exempelvis i mitokondrierna medan det genetiska materialet förvaras och bearbetas i cellkärnan. Denna delegering till vissa organ och organeller är avgörande för att så komplicerade varelser som människan har kunnat utvecklas genom evolutionen.

De flesta organ styrs omedvetet av hjärnan genom det autonoma nervsystemet. Hjärtat kan exempelvis inte påverkas med medvetandet även om man mer eller mindre direkt kan höja pulsen genom att springa i trappor eller tänka på något hemskt.

Lungorna kan å andra sidan styras medvetet, när vi exempelvis håller andan för ett tag, men den omedvetna kontrollen har alltid övertaget och underkänner det medvetna försöket att hålla andan när syrebristen blir kritisk. Muskler och vissa andra organ styrs dock i stort sett enbart medvetet och beroende på definitionen finns det även organ, exempelvis tänderna, som varken kan kontrolleras medvetet eller omedvetet.

Människans organ: Underkropp

1 / 4

undefined

Utan en lång rad olika och väldigt specialiserade organsystem skulle vi inte kunna överleva. Varje organ har sin roll med ett gemensamt syfte: Att kroppen ska överleva.

Läs också:

Cirkulation

Det är Internationella blodgivardagen: Därför är din blodgrupp speciell

3 minuter
Varför läspar vissa människor?
Kroppen

Varför läspar vissa människor?

0 minuter
Kroppen

Därför nyser du

4 minuter

Logga in

Fel: Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
VisaDölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!