SÅ farligt är det att hålla sig

Nedre urinvägsinfektion, inkontinens och i värsta fall en sprängd blåsa. Det är verkligen inte bra om du alltid väntar till sista stund med att kissa – för blåsan straffar dig för att du håller igen.

Tis - hold dig fra at holde dig
© Shutterstock

Håll en hög kissfrekvens!

Så kort är rådet till kvinnor som håller sig och motvilliga män som alltid håller igen i stället för att ge efter för naturens kall.

Blåsan klarar inte påfrestningen och blodförgiftning och njurskador är bara några av de komplikationer du riskerar genom att inte låta ditt vatten.

Om du har för vana att låta blåsan bli proppfull varje dag, bör du kanske läsa igenom följande punkter:

Ansamlat kiss ger urinvägsinfektioner

Bakterier förökar sig optimalt i stillastående kiss. Därför är det inte så bra att låta blåsan vara fylld under onaturligt lång tid – också därför att kiss faktiskt spolar ut inkommande bakterier ur urinröret varje gång du går på toaletten.

Nedre urinvägsinfektion är den vanligaste urinvägsinfektionen och beror oftast på coli-bakterier från din tarm, som har tagit sig upp i blåsan via urinröret.

En nedre urinvägsinfektion kan också utvecklas till akut njurbäckeninflammation, som i 10 procent av fallen kan leda till blodförgiftning.

Utvidgad blåsa rinner konstant över

Om du under längre tid har upparbetat förmågan att hålla dig har din blåsa utvidgats och blivit slapp – och det kan leda till överflödesinkontinens (ischuria paradoxa).

Det känns som om du behöver kissa hela tiden, men kan bara tömma blåsan droppvis. Ditt kiss kommer också ofta – ofrivilligt – att hamna i underbyxorna, eftersom det vill ut hela tiden. Droppe för droppe.

En spänd blåsa kan ge njurskador

Är blåsan spänd till bristningsgränsen måste njuren arbeta för högtryck för att kunna skicka ned nyrensat kiss.

Det sätter njuren under extrem press – en press som faktiskt fortsätter till och med efter att du har tömt blåsan – och det kan leda till njurskador.

I slutändan riskerar du att behöva gå i dialysbehandling för att ge njuren konstgjord andning – det vill säga att du får ditt blod pumpat genom en rensningsmaskin och tillbaka i kroppen igen, eller att läkarna sprutar in rensningsvätska direkt i din bukhåla.

Sprängd blåsa fyller magen med kiss

I allra värsta fall riskerar du att din blåsa sprängs om du inte lättar på trycket. Det är otroligt sällsynt och händer främst personer som redan har skador på blåsan.

Men det kan också ske under berusning. När alkoholen går in, försvagas nämligen den nervsignal som går mellan blåsan och hjärnan. Och en mycket dämpad nervsignal kan innebära att kroppen "glömmer" att kissa – tills blåsan sprängs.

En sprängd blåsa är inte bara extremt smärtsamt – ditt kiss flyter dessutom ut i din bukhåla där det kan sprida våldsamma infektioner.

Lösningen: Tänk på att kissa

Även om komplikationerna låter förfärliga är de lyckligtvis lätta att undvika. Om du bara tömmer blåsan på kiss var tredje till var fjärde timme är det ingen fara.

Har din blåsa redan blivit lite slapp, för att du håller dig för ofta, behöver du bara börja kissa mer regelbundet igen. Det tränar upp blåsmuskeln igen.

Och en frisk blåsa är riktigt bra att ha: När blåsan väl har blivit allvarligt skadad finns det inte mycket du kan göra, mer än att vänja dig vid tanken på att kissa genom en kateter resten av livet.

Kissa lugnt.

Från kiss till nysningar och dålig andedräkt

Bli klokare på många av kroppens andra vardagsfunktioner på VÅR SIDA OM KROPPEN

Få ett bra erbjudande på Illustrerad Vetenskap

Få 3 nr av Illustrerad Vetenskap för 79,00. Klicka här.