Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Night vision
Människan - Kroppen

Kan vi se färger på natten?

Ett gammalt ordspråk säger att ”i mörkret är alla katter grå”. Ligger det något i det?

Ögat har två slags synceller, som vi använder för att se med: stavar och tappar. Stavarna är de ljuskänsligaste och används för att registrera ljus och mörker. Tapparna uppfattar färger och sätter färg på de svartvita bilder som stavarna skickar till hjärnans synbark.

Tappar finns av tre slag, ett för var och en av färgerna röd, grön och blå. Vid svag belysning, till exempel på natten, är ljuset många miljoner gånger svagare än på dagen. Därför måste ögat utnyttja den smula ljus som finns på bästa möjliga sätt genom att använda stavarna i stället för att behöva dela ljuset mellan de tre typerna av färgtappar. Det betyder dock också att vi på natten ser världen i svart och vitt. Därför stämmer det att alla katter ser grå ut, oavsett sin färg i dagsljus.

Skador kan orsaka färgblindhet

De tre typerna av tappar som registrerar rött, grönt och blått ljus kan tillsammans skapa vilken annan färg som helst. Samma princip används för att ge en nyanserad bild i till exempel TV-skärmar, där ljus skickas genom olika kombinationer av mycket små röda, gröna och blå fält.

Medfödda eller förvärvade skador på ögats tappar kan medföra en total eller partiell färgblindhet. Den vanligaste formen är rödgrön-färgblindhet, då förmågan att skilja mellan rött, gult och grönt är nedsatt.

Undrar du något? Skicka en fråga till Fråga oss.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj