Shutterstock

Kan skrämsel verkligen bota hicka?

När jag ett hickanfall är det nästan alltid någon i närheten som ropar "Bu!". Finns det någon som helst anledning att tro att det hjälper?

Det finns inga vetenskapliga bevis för att skrämsel kan bota hicka. Däremot finns det massor av anekdotiska berättelser om att det fungerar, samt fysiologiska argument för att det kan ha en effekt.

En hickning är en snabb och ofrivillig sammandragning av mellangärdet. Sammandragningen utlöses av det autonoma nervsystemet – det vill säga den del av nervsystemet som du inte själv kontrollerar.

Samtidigt ser en reflex till att stänga röstspringan, som är vävnad runt stämläpparna högst upp i luftröret.

Hicka skyddar dig från att kvävas

Hur obehagligt det än är, så kan hicka faktiskt rädda dig från att kvävas av mat som fastnar i halsen.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

1. Stor muskel sköter andningen

Mellangärdet är en stor muskel som är placerad under lungorna. Under helt vanlig andning andas vi ut när muskeln slappnar av och drar in luft i lungorna igen när den dras ihop.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

2. Hicka är muskelkramper

Hicka beror på krampliknande sammandragningar av mellangärdet. Samtidigt stängs den så kallade röstspringan, som sitter överst i luftröret. Därmed kan det inte komma ned luft i lungorna.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

3. Undertryck ger fri väg

Sammandragningen skapar undertryck i hela bukhålan och därmed även i magsäcken. Om det sitter fast mat mellan mynningen av luftröret och matröret sugs den ned i magsäcken.

När vi blir skrämda störs vår andningsreflex, som bland annat använder muskulaturen i mellangärdet, vilket kan hjälpa till att stoppa hickan.

Samma effekt kan tydligen framkallas med ett nyutvecklat sugrör, som 2021 testades på 249 hickdrabbade personer och framgångsrikt hjälpte 92 procent av dem.

Genom sugröret passerar vätskan genom en ventil i botten, som gör det nödvändigt att verkligen ta i när man suger. Det får mellangärdet att dra ihop sig och aktiverar samtidigt två uppsättningar av nerver som är inblandade i hicka.

Sex kan vara det bästa botemedlet

Har du inte något sugrör inom räckhåll, kan du i stället följa ett råd som lades fram av israeliska forskare år 2000.

De konstaterade att orgasmer leder till att nervsystemet stimuleras på att sätt som påminner om den stimulans skrämsel utlöser.