Shutterstock

Kan månens gravitation påverka min nattsömn?

Jag sover jättedåligt när det är fullmåne. En av mina vänner säger att det beror på att månens gravitationskraft drar i vattnet i kroppen. Stämmer det?

Månens gravitationskraft påverkar allt på jorden. Det ser vi tydligast i form av de två tidvattenvågor som följer månens omlopp runt jorden.

Den ena vågen rör sig mot månen och beror direkt på dragninskraften i dess gravitation. Den andra rör sig bort från månen och beror på centrifugalkraften från jordens och månens rotation runt en gemensam tyngdpunkt.

Månen gör dig lättare

Båda krafterna påverkar din kropp. När månen står rakt ovanför ditt huvud verkar dess gravitation i rakt motsatt riktning mot jordens, vilket innebär att du blir lättare.

Viktminskningen är måttlig – bara runt en miljondel – så det är högst osannolikt att det har något inflytande på din nattsömn.

Månen kan dock störa din sömn på andra sätt. I en studie från 2021 konstaterar amerikanska och argentinska forskare att månfaserna påverkar vår sömn.

Månljuset rubbar hormonerna

Påverkan beror troligen på den växlande intensiteten av månljuset. När ljuset blir kraftigare förändras kroppens produktion av hormonet melatonin, som hjälper till att styra dygnsrytmen, samt stresshormonet kortisol.

Resultatet blir att män i genomsnitt sover 21 minuter mindre under nätter då månen är tilltagande och alltså på väg mot fullmåne. För kvinnor är den genomsnittliga tiden tolv minuter.