Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kan man vänja sig vid att tåla kyla?

Kan man träna sig till att tåla kyla bättre? Vänjer man sig till exempel vid lägre temperaturer, om man systematiskt klär sig lätt när det är kallt?

shutterstock

När man utsätts för låga temperaturer registreras det av speciella känselkroppar, så kallade termoreceptorer, i huden. Dessa receptorer skickar elektrokemiska signaler till ryggmärgen och vidare till hjärnan, där signalen bearbetas och tolkas.

Resultatet blir en medvetenhet om att det är kallt. Normalt reagerar man genom att ta på sig mer kläder, gå in, sätta på värmen och så vidare.

Det är möjligt att man genom att under lång tid med flit ignorera signalerna kan ändra termoreceptorernas elektrokemiska meddelanden till hjärnan, så att man med tiden får en högre köldtröskel.

Det har så vitt vi vet aldrig undersökts vetenskapligt – vilket är lätt att förstå när man tänker på hur mycket en tänkt försöksperson skulle frysa.

© wimhofmethod.com

Isman styr själv sin kroppstemperatur

Nederländaren Wim Hof besitter en fenomenal förmåga att motstå kyla – en egenskap som har gett honom världsrekord i grenar som längsta simtur under is och längst tid i direktkontakt med is.

Den normala reaktionen på extrem köld är att kroppen skakar, hjärtrytmen förändras och blodkärlen stänger ned, men så fungerar det inte för Hof.

Läkare har undersökt honom flera gånger och deras förklaring till hans förmåga är att han medvetet kan kontrollera det autonoma nervsystemet, som hos oss andra tar över kontrollen och får oss att skaka när vi fryser.

Själv anser Hof att alla kan lära sig att stå emot kylan med hjälp av övningar med köldterapi, andning och meditation, men flera personer har avlidit av köld efter att ha följt hans träningsprogram.

Wim Hofs mest extrema prestationer:

  • 2000: Svømmetur under isen på en finsk sø, 57,5 meter

  • 2007: Barfodet halvmarathon over is, 2 timer, 16 minutter og 34 sekunder

  • 2009: Bestigning af Kilimanjaro (5895 meter højt) kun iført sko og shorts

  • 2013: Hele kroppen i kontakt med is, 1 time, 53 minutter og 2 sekunder

Om man verkligen vill kunna tåla mer kyla får man tillämpa en helt annan teknik: äter man massor med glass, gräddsås och friterad potatis lägger man sakta men säkert lager på lager med fettceller under huden. Fett isolerar så att man med tiden skulle kunna klara av allt lägre temperaturer.

Huruvida det kan kallas för träning kan emellertid diskuteras. Vid sidan om tillvänjning och matglädje finns det även psykologiska förhållanden som gör att man ibland kan klara av kyla bättre än andra.

Utsikten att snart komma in i värmen eller andra positiva saker kan överskugga att man är kall och göra att man bättre uthärdar minusgrader eller gåshud. För övrigt varierar vår personliga köldtröskel väldigt.

Efter en solig dag på stranden är man mer frusen på kvällen än om man har tillbringat dagen i en kall miljö. Den här skillnaden i frusenhet är emellertid snarare ett resultat av omgivningens olika temperaturer än medveten träning.

Läs också:

Kroppen

Sju kroppsmyter som inte stämmer

5 minuter
white and brown fat cells
Kroppen

Kyla aktiverar de bruna fettcellerna

0 minuter
Kroppen

7 skäl att älska din kroppsbehåring

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj