Sömn är extremt viktigt för hjärnan. När vi stänger ned medvetandet kan hjärnan i lugn och ro bearbeta intryck och bilda nya kopplingar, vilket är avgörande för en optimal hjärnfunktion.
En natt utan sömn gör oss därför inte bara trötta. Vi får även svårare att koncentrera oss, blir lätt irriterade och upplever humörsvängningar.
Sträcker sig sömnbristen över flera dygn kan den leda till förhöjt blodtryck, minnesfel, talsvårigheter och hallucinationer.
Amerikan var vaken i elva dygn
Även om sömnbrist aldrig att angivits som direkt dödsorsak, kan avsaknad av sömn faktiskt vara livsfarligt.
I ett försök på råttor dog samtliga gnagare inom loppet av 11-32 dagar och människor klarar sig troligtvis ungefär lika länge utan att sova.
År 1964 satte amerikanen Randy Gardner officiellt världsrekord i sömnlöshet, när han var vaken i 264 timmar och 25 minuter.
Gardner överlevde försöket, men för patienter med den ärftliga sjukdomen "fatal familjär insomni" (FFI) kan det sluta illa.
Ett genfel får missbildade proteiner kallade prioner att ansamlas i hjärnan. Prionerna angriper sömnområdet talamus och resulterar bland annat i sömnlöshet, som kan vara i flera månader – tills patienten avlider.