Kan man bli vithårig över en natt?

Den franska drottningen Marie-Antoinettes hår påstås ha blivit vitt kvällen innan hon skulle halshuggas år 1793. Kan det verkligen ha varit så?

Marie-Antoinette var från början rödblond, men enligt myten blev håret vitt natten innan hon skulle halshuggas.

© HERITAGE IMAGES/GETTY IMAGES

Drottning Marie-Antoinette med flera ska enligt historiska skrifter har blivit vithåriga natten före sin avrättning.

Gemensamt för berättelserna är att huvudpersonerna med den plötsligt förändrade hårfärgen har utsatts för våldsamma psykiska trauman.

Könsbehåring blev vit

I enskilda fall är det inte bara håret på huvudet som har påverkats. En artikel i British Medical Journal från 1902 beskriver hur en ung kvinna dagen efter att ha närvarat vid mordet på en annan kvinna upptäckte att hennes könsbehåring hade blivit vit.

Problemet med historierna är att den enda delen av ett hårstrå som är levande är roten, som sitter nere vid hårbottnen. Själva hårstrået är ett dött rör fyllt med färgämne.

Håret kan därför bara ändra färg från roten i takt med att det växer ut – och det tar inte bara en natt, utan flera veckor eller månader.

Hårrötterna förlorar färgämne

Med åldern minskar hårrötternas produktion av färgämnen, så att håret blir allt ljusare.

Hårsæk
© Claus Lunau

1. Hårroten blandar färgen

I hårrötterna sitter speciella pigmentceller, så kallade melanocyter, som bildar färgämnet melanin. Det förekommer i flera varianter och kombinationen av dem bestämmer vår hårfärg.

Hårsæk
© Claus Lunau

2. Färgen växer ut med håret

Hårrötterna överför färgämnena till själva hårstrået medan det växer ut. Hårstrået består i övrigt bara av det färglösa ämnet keratin, så utan melaninet från hårrötterna skulle håret sakna färg.

Hårstrå
© Claus Lunau

3. Färgen slutar produceras

Med åldern blir melanocyterna i hårrötterna mindre aktiva, så att hårstråna tillförs mindre melanin. Därmed blir håret ljusare tills melaninproduktionen avstannar helt och håret blir vitt.

För personer med sjukdomen alopecia areata kan hårmanen dock ändra färg fortare än normalt. Sjukdomen framkallar rubbningar i kroppens immunförsvar, som resulterat i att den stöter bort delar av sig själv, speciellt hårstrån.

Bilden till höger är tagen sex månader efter att patienten drabbats av alopecia areata (fläckvis håravfall).

Av okända orsaker påverkar sjukdomen speciellt pigmenterade hårstrån. Stora delar av det färgade håret faller alltså av, vilket kan ska under loppet av ett par timmar. Resultatet blir en betydligt tunnare, men också mycket ljusare hårman.