Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kan man bli trött av frisk luft?

Efter en lång dag ute i naturen kommer du alltid hem och är trött. Men det är kanske inte den friska luften som gör dig trött, utan något helt annat.

Shutterstock

Man brukar säga att man blir trött av frisk luft, men så är det inte.

Såväl inom- som utomhusluft innehåller 21 procent syre, och vi tar inte upp mer syre än vi behöver, så det är inte luften i sig som vi blir trötta av.

Man skulle kanske kunna förklara tröttheten med att vi i regel är mer aktiva utomhus än inomhus.

Denna förklaring ger dock inte något svar på frågan varför vi känner oss trötta av ”all frisk luft”, när vi har legat och dåsat på stranden en hel dag eller följt med som inaktiv och avslappnad passagerare på en segelbåt.

Förklaringen är snarare att vi blir trötta av alla sinnesintryck, när vi tillbringar en hel dag utomhus. Blåsten, värmen, kylan, solen, ljuden och allt som vi ser bombarderar våra sinnesceller med stimuli, vilket gör oss trötta.

Det är bland annat en erfarenhet som har gjorts vid behandling av multihandikappade människor, när man försökt stimulera deras försvagade sinnen.

Det gör man visserligen inte utomhus, utan i så kallade Snoezelenrum. I dessa ligger de handikappade vanligtvis på en skvalpande vattensäng i ett rum med diverse ljud – musik, havsbrus eller kanske valsång – och olikfärgat ljus som spelar över väggarna och taket.

Allt detta är mycket stimulerande för de handikappade, men efter bara 15-20 minuter kan det bli för mycket med detta veritabla bombardemang av sinnena, vilket gör att de somnar.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj