Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

baby nursing
Människan - Kroppen

Kan kvinnor amma ett adopterat barn?

Med hjälp och hårt arbete kan en kvinna i vissa fall producera mjölk, trots att hon inte själv har fött barnet.

Det är möjligt för en kvinna att amma ett adopterat barn, men det krävs normalt läkarhjälp och en stor insats av kvinnan. I vissa fall kan kvinnan producera tillräckligt med mjölk för barnet att leva på, tills det är stort nog att få fast föda. I de flesta fall måste amningen dock kompletteras med modersmjölksersättning.

Tiden fram till adoptionen måste kvinnan använda en bröstpump, som stimulerar bröstvårtorna på samma sätt som barnet gör, när det diar. Detta stimulerar nämligen produktionen av mjölk. I kombination med pumpningen ger läkaren en typ av läkemedel (metoklopramid, klorpromazin eller domperidon), som får kvinnans kropp att bilda hormonet prolaktin, som också sätter igång mjölkproduktionen.

Om kvinnan aldrig har ammat eller fött barn, kan läkaren ge henne könshormoner (progesteron eller östradiol). Tillskottet efterliknar den hormonväxling som naturligt sker i kroppen, när en gravid kvinna föder och som bidrar till att sätta igång produktionen av mjölk i hennes bröst.

Läs också:

Kroppen

7 skäl att älska din kroppsbehåring

2 minuter
Människan

Befolkningskurvan går nedåt redan om 40 år

3 minuter
Kroppen

Mamma och barn delar celler under graviditeten

3 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj