Shutterstock

Kan jag sola genom ett fönster?

Jag måste jobba inomhus hela sommaren, men skulle vilja ha lite solbränna. Fungerar det att sola genom ett fönster?

Huden kan mycket väl få färg även om vi sitter bakom ett fönster. Men solningen kräver mer tid, eftersom fönsterglaset blockerar en stor del av UV-strålarna.

När kroppen utsätts för UV-strålar producerar den pigmentet melanin som gör huden mörkare. Melaninet absorberar UV-strålarna och skyddar på så sätt huden.

UV-strålning finns i två varianter, UVA och UVB.

UVB-strålar har hög energi och ger oss därför lättare färg och solbränna. Det är också aneldningen till att UVB ligger bakom de flesta typer av hudcancer.

UVA-strålar är mildare men kan ändå ge huden färg.

Strålar penetrerar glaset

Fönsterglas blockerar upp till 97 procent av UVB-strålarna, men mindre än 40 procent av UVA-strålarna.

Mängden penetrerande UV-strålar beror på typen av fönster. Äldre glasrutor blockerar exempelvis inte lika stora mängder UV-strålning som nya fönster, som ofta består av flera lager glas eller till och med är belagda med ett UV-filter.

Även om praktiskt taget all UVB blockeras av fönster, kan man ändå bli solbränd genom den UVA-strålning som tränger in i glaset – det tar bara längre tid.

Solljus sätter även igång kroppens produktion av D-vitamin, men då måste man röra sig ute. Vitaminproduktion kräver UVB-strålar, som blockeras av fönsterglaset.