Hur reder jag bäst ut trassligt hår?

En borste genom trassligt hår leder ofta till skrik av smärta hos min dotter. Finns det något enkelt sätt att reda ut håret?

© Shutterstock

Precis som många föräldrar till barn med långt hår vet är det bäst att reda ut trassligt hår genom att börja borsta i topparna och därefter sakta närma sig hårbotten med korta drag.

Nu har forskare vid Harvard University i USA listat ut varför det är så.

Med hjälp av matematiska formler förenklade forskarna borstproblemet och studerade två hårstrån lindade runt varandra i en så kallad dubbelhelix. Utifrån detta kunde de med metoder från bland annat geometri beräkna optimal längd och kraft för tagen med borsten.

Tag under en viss längd gör borstningsprocessen för lång, medan tag över en viss längd gör borstningen smärtsam.

Robot beräknar det perfekta hårborstandet

Exakt hur långa och kraftfulla tagen ska vara beror på hur långt och lockigt håret är, samt var den enskilde personens smärttröskel går.

Forskare från MIT (Massachusetts Institute of Technology) har utifrån de matematiska formlerna skapat borstroboten RoboWig som enligt plan ska fungera som en avlastning för personalen på exempelvis äldreboenden.

Frisörrobot kammar den trassliga manen

Roboten Robowig är utrustad med en kamera och sensorer som mäter belastning vid hårborstning.

© YouTube

1. Roboten kontrollerar hårtypen

Roboten skannar håret i svartvitt för att mjukvaran lättare ska kunna analysera hårstrukturen. En algoritm tar därefter bort all onödig information vilket gör att endast linjerna i håret kvarstår.

© YouTube

2. Borstningen planeras

När hårtypen är avgjord använder roboten matematiska formler för att beräkna längden på borstens drag samt den kraft som ska användas under borstningen.

© YouTube

3. Håret res ut

Roboten använder en mjuk borste och sensorer som mäter kraft för att övervaka borstens drag. Om borstdragen är för kraftfulla och smärtsamma kan roboten göra dem kortare.

Hittills har roboten enbart friserat dockor som bär peruk, men forskarna ska testa den i experiment med människor för att få mer kunskap om hur den mekaniska borstningen upplevs.