Shutterstock
Tomten på en våg

Hur mycket väger jultomten?

På bilder ser jultomten oftast ganska omfångsrik ut – men går det att räkna ut hur mycket han egentligen väger?

På de flesta återgivningar ser jultomten ut att vara en person i det som läkare kallar fetma klass 3. Det är översta viktklassen på skalan för kroppsmasseindex, BMI, det vill säga att han har ett BMI på 40.

BMI beräknas genom att dividera vikten i kilogram med personens längd i meter i kvadrat; det vill säga vikt/(höjd x höjd). Om vi uppskattar tomtens BMI till exakt 40 behöver vi fortfarande veta hans längd för att kunna beräkna hans vikt.

152 kilo är tomtens vikt om vi beräknar den utifrån de flesta skildringar av honom.

Om vi jämför jultomten med hans renar verkar han vara en välväxt kille. Ofta visar teckningar renarnas mankelhöjd i nivå med tomtens navel.

Mankhöjden på vuxna renar variera och kan vara allt mellan 85 och 150 centimeter. Eftersom tomtens renar är tamdjur, som ofta har något kortare ben än sina vilda släktingar, verkar det rimligt att Rudolf och hans renkollegor har en mankhöjd på 120 centimeter.

Detta skulle innebära att jultomten är 195 centimeter lång. Det gör att vi kan fullfölja beräkningen, som då visar att jultomten väger drygt 152 kilo.

Orsaken till övervikten kan ligga i att det i stora delar av världen är tradition att barn serverar kakor och ett glas mjölk till jultomten. Även om barn i Sverige kanske oftare ställer ut gröt är det sällan nyttig havregrynsgröt som det rör sig om, i stället får tomten den mer kaloririka risgrynsgröten.

Jultomten med kakor

Tomtens övervikt kan bero på ett för stort intag av kakor.

© Shutterstock

Globalt finns det cirka 396 miljoner hushåll som troligtvis firar jul och som även har barn under 14 år. Om samtliga ställer fram snack i form av mjölk och kakor måste tomten konsumera cirka 120 miljoner liter mjölk och 20 miljoner kilo kakor.

Företaget BP Owl, som tillverkar utrustning för att mäta blodtryck, har uppskattat att, med tanke på hans överviktiga bakgrund och kost av mjölk och kakor, dör tomten troligen – och dessvärre – vid 54 års ålder.