Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hur kan man gå på glödande kol?

På en kurs skulle vi gå på glödande kol. Det gick bra för de flesta, men hur är det egentligen möjligt?

Shutterstock

Många tror att det ligger något övernaturligt bakom att gå på glöder. I själva verket är förklaringen ett ganska enkelt fysikaliskt fenomen, som man har känt till sedan 1930-talet.

Glödande träkol är visserligen varma, men de har en ganska liten värmekapacitet, så varje enskild kolbit innehåller inte så mycket värme.

Fötter har å andra sidan stor värmekapacitet, så de kan ta upp en del hetta. Samtidigt är både kol och fötter dåliga värmeledare.

Är fötterna svettiga och kanske har förhårdnader, fungerar det som ytterligare isolering. Till detta kommer att en promenad på glödande kol ofta inleds med ett långt peptalk, då kolens temperatur faller rejält, även om de fortfarande ser röda och heta ut.

Sammantaget betyder det att om man går med raska steg blir kontakttiden så kort att skador inte uppstår. Om man trots allt bränner sig beror det i regel på att en bit kol fastnar under fötterna, eller att man använder ett träslag som har alltför stor värmekapacitet.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj