Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Människan - Kroppen

Hur hög upplösning har vår syn?

Kan upplösningen mätas i pixlar, som man gör i digitala kameror?

Det mänskliga ögats förmåga att skilja två punkter åt anges som en vinkel, då den beror på avståndet mellan öga och objekt. Denna vinkel är cirka 0,005 grader, så vi kan skilja 200 punkter i ett synfält på en grad. Antar man att det totala synfältet är 120 grader både lodrätt och vågrätt, uppgår det totala antalet bildpunkter som ögat kan skilja till 576000000. Man kan således säga att människans öga har en upplösning på 576 megapixlar. Det är betydligt mer än de 8–10 megapixlar som har blivit standard i digitala kameror, men siffrorna kan inte direkt jämföras. Det beror framför allt på att ögats ljuskänsliga sinnesceller ligger betydligt tätare i den så kallade gula fläcken på näthinnan, som uppfattar det som vi fokuserar direkt på. Precis utanför den centrala delen av näthinna sjunker tätheten av sinnesceller tämligen drastiskt. Det innebär att vi har ganska svårt att skilja mellan detaljer i omgivningen av det som vi fokuserar på.

Läs också:

Kroppen

Forskare zoomar in på ögats inre

1 minut
Kroppen

Vänder ögat saker och ting upp och ned?

1 minut
Kroppen

Hur långt kan man se med blotta ögat?

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj