Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Människan - Kroppen

Hur håller spädbarn andan under vatten?

Många föräldrar tar med sina spädbarn till simhallen och dyker till och med med dem. Är det försvarligt? Är det inte risk att barnet får vatten i lungorna?

Babysimning är populärt, eftersom det skapar en nära kontakt mellan barnet och föräldrarna. Man har även påvisat att babysimning stimulerar barnets sinnen och motorik. Alla barn föds med en dykreflex. Tätt intill stämbanden sitter några kemiska receptorer. Märker dessa receptorer en vätska, som är främmande för kroppen, ser de till att luftstrupen sluter helt tätt, och att barnet inte drar efter andan under vattnet. Reflexen får också barnets hjärta att slå långsammare. Den styrs av hjärnstammen och är aktiv, fram till att barnet är cirka ett halvt år. Därefter tar storhjärnan över kontrollen, så att barnet medvetet kan stänga strupen om det får i sig vatten. Det är fullt försvarligt att låta barn dyka, men barnet måste naturligtvis vara trygg i vattnet. Den idealiska vattentemperaturen är 34,5° C, vilket motsvarar barnets hudtemperatur.

Läs också:

Cirkulation

Ny upptäckt: Så här kan vi försänka astronauter i dvala

3 minuter
Hjärnan

Uppgradera din hjärna: Så här blir du bättre på siffror

15 minuter
Kroppen

Mamma och barn delar celler under graviditeten

3 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj