© Photo by Cel Lisboa on Unsplash
Människan - Kroppen

Hur gör kroppen energi av mat?

Vi äter för att få energi, men hur omvandlar kroppen maten till energi?

I magtarmkanalen bryts maten ned till mindre beståndsdelar, som tas upp i blodet och fördelas ut i organismen. Där bryts näringsämnena i maten gradvis ned till allt mindre molekyler genom så kallad oxidation. Det betyder att de olika molekylerna går från en energinivå till en lägre.

Den frigjorda energin kopplas till energikrävande processer i den enskilda cellen med hjälp av kemiska reaktioner. Det hela styrs och kontrolleras av en lång rad enzymer.

Restprodukterna är koldioxid och vattten samt avfallsprodukter som urinsyra, som utsöndras. Dessutom sker en energiförlust som visar sig i form av värme, som kroppen samtidigt har glädje av.

Läs också:

Cirkulation

Det är Internationella blodgivardagen: Därför är din blodgrupp speciell

3 minuter
Varför läspar vissa människor?
Kroppen

Varför läspar vissa människor?

0 minuter
sten saks papir
Psykologi

Så vinner du alltid i sten, sax, påse

2 minuter
Mest populära

Logga in

Fel: Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
VisaDölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!