Shutterstock
Insulininjektion i magen

Hur fungerar insulin?

Människor med diabetes har problem med att bryta ned socker. I samband med detta har hormonet insulin en viktig roll, men hur fungerar det?

Drygt 400 miljoner människor i världen lider av diabetes, som finns i mer än 30 olika varianter.

Vanligast är den så kallade typ 2-diabetes, som utgör cirka 95 procent av alla fall. Denna variant utvecklas vanligtvis med åldern och hänger ihop med andra åldersrelaterade problem som övervikt, förhöjt blodtryck och tendens till åderförkalkning.

Vid typ 2-diabetes är cellerna i muskler, fettvävnad och levern mindre känsliga för hormonet insulin, vilket gör det svårt för dem att ta upp socker.

Insulin produceras i bukspottkörteln och fungerar som en nyckel, som startar cellernas upptagning av socker.

Insulin ger cellerna bränsle

Hormonet insulin bildas i bukspottkörteln och skickas vidare till kroppens celler via blodet. Samtidigt hjälper det cellerna att ta upp socker.

Claus Lunau

1. Blodsockerhalten ökar

När vi har intagit en måltid bryts maten snabbt ned i magsäcken och tunntarmen. Därifrån vandrar näringsämnen, bland annat sockerämnet glukos, ut i blodet.

Claus Lunau

2. Insulinfabrik sätts i gång

Bukspottkörteln registrerar att det nu finns stora mängder socker i blodet. Organet reagerar genom att öka produktionen av hormonet insulin och skicka ut det i blodomloppet.

Claus Lunau

3. Celler tar upp socker

Insulinet binder sig till receptorer på kroppens celler, som nu kan ta upp socker från blodet. Cellerna använder sockret som bränsle eller byggstenar till andra ämnen.

Claus Lunau

Om insulinet inte fungerar som det ska kommer sockret att ansamlas i blodet och i värsta fall orsaka allvarliga skador på blodkärlen.

I en del typ 2-fall förstärks problemet av att insulinproduktionen är nedsatt.

Det gäller även för den näst vanligaste varianten av diabetes, typ 1. I det fallet beror bristen på insulin på att immunförsvaret felaktigt angriper och dödar bukspottkörtelns så kallade betaceller, som har till uppgift att producera hormonet.