Hur blir jag av med min svettlukt?

Jag märker på mina kolleger att de tycker att jag luktar svett. Men varför luktar svett egentligen och går det att göra något åt?

Kvinna håller sig för näsan

Det är faktiskt inte din svett som luktar, utan de bakterier som lever på din hud. När en grupp svettkörtlar, kallade de apokrina körtlarna, utsöndrar svettsekret med fett- och avfallsämnen, bryter bakterierna ned sekretet.

Biokemin bakom nedbrytningen har ännu inte kartlagts full ut. Forskarna vet dock att organiska föreningar, exempelvis fettsyror och alkoholliknande ämnen tioler, ingår i processen.

De apokrina körtlarna ligger i hårsäckarna under armarna, i ljumskarna, i hårbottnen, omkring naveln och anus, samt på blygdläpparna hos kvinnor och på pungen hos män.

Körtlarna aktiveras inte förrän i puberteten. Därför luktar mindre barn inte svett, hur mycket de än hoppar och skuttar runt.

Gener, mat och tvål styr svettlukten

Vår svett luktar inte lika mycket och forskarna är ganska säkra på att lukten delvis är genetiskt betingad.

Om du har tvättat du och använt en antibakteriell tvål vid de apokrina körtlarna, varar det i flera timmar och ofta upp emot ett halvt dygn innan bakteriernas svettlukt kan uppfattas av människor i din närhet.

Forskarna är uppmärksamma på ett antal livsmedel som får din svett att lukta ännu starkare, som exempelvis lök, vitlök, kål, broccoli, rött kött och starkt kryddad mat.

Andra studier har visat att nästan all frukt, många grönsaker och en del fettyper samt ägg får svett att lukta bättre.

Börjar din svett plötsligt lukta starkare eller annorlunda än tidigare kan det vara ett tecken på stress eller sjukdom.

4 liter kan en person svettas ut på en timme under hårt arbete och hög värme