Har vi överflödiga kroppsdelar?
Våra livsvillkor har i hög grad förändrats genom tiderna. Har vår kropp följt med i denna utveckling?

Människokroppen har utvecklats genom hundratusentals år och är därför mycket exakt konstruerad för att klara de uppgifter och levnadsvillkor som den utsätts för. Ändå tyder något på att evolutionen inte har hängt med i alla förändringar av människans livsstil.
Vissa delar av kroppen, till exempel visdomständer och kroppsbehåring, har således varit nyttiga för människor som skulle tugga grov föda och inte levde i uppvärmda hus. Visdomständer och hår är överflödiga i dag, när människan äter lättsmält föda, har tillräckligt med kläder och bor i hus.
Omvänt kan ett organ, som i förstone verkar överflödigt, faktiskt ha en funktion, som vi bara inte förstått ännu. Det kan också vara så att organet bara är nödvändigt vid stress eller svår sjukdom. Andra kroppsdelar är kanske överflödiga hos den vuxna människan men i gengäld viktiga under fostrets utveckling. Slutligen har några kroppsdelar, till exempel svansbenet, bytt funktion under vägen. Den roll som kroppsdelarna hade för våra förfäder har förändrats, men istället för att försvinna under evolutionen har de fått nya roller i kroppen.
Bihålorna Anses isolera hjärnan, minska skallens vikt, vara resonanslåda samt bilda kväveoxid som dödar bakterier och underlättar syreupptaget i lungorna.
Biäggstockarna På det tidiga fosterstadiet utvecklas mannens och kvinnans könsorgan lika. Det ger överflödiga delar, till exempel kvinnans biäggstockar, som motsvarar mannens sädesledare.
Svansbenet Svansbenet är den sista resten av våra förfäders svans. Det kan alltså verka överflödigt hos den moderna människan, men det är det inte. Svansbenet skyddar nämligen organen i bäckenet.
Visdomständer Visdomständer var nyttiga för våra förfäder som åt grov kost, till exempel blad, rötter och kött. I dag är de onödiga.
Bröstvårtor Män har bröstvårtor, som är överflödiga. De kan härledas till den för könen gemensamma organbildningen på fosterstadiet. Den innefattar bland annat bröstvårtor, som därför finns kvar hos män.
Mannens livmoder Den gemensamma bildningen av könsorgan på fosterstadiet innefattar det som senare blir till kvinnans livmoder. Män har en motsvarande liten struktur.
Det trettonde paret revben Vissa människor har 13 par revben. Det har också våra närmaste släktingar, schimpanserna. Kanske är det en rest från den gången människan gick på fyra ben.
Kroppsbehåring Kroppsbehåringens ursprungliga funktion, som var att hålla kroppen varm, är helt överflödig i dag, när människor går med kläder på kroppen.
Lilltån Vissa har ansett att lilltån är onödig, eftersom den inte längre används för att gripa kring grenar med. Det är emellertid fel. Alla tår, även lilltån, hjälper oss att hålla balansen och gå upprätt.