Shutterstock
kvalster, 3D

Har vi kvalster i ansiktet?

Det påstås att vi har kvalster i ansiktet. Stämmer det och hur ser de i så fall ut?

Alla människor bär faktiskt på hundratals små djur, som lever ett stilla och obemärkt liv på vår kropp. Man behöver emellertid mikroskop om man vill se närmare på sin hyresgäster, för de så kallade hårsäckskvalstren är inte mer än 0,2-0,3 millimeter långa.

Kvalstren, som har en kropp med åtta korta ben och en lång tjock svans, håller till i talgkörtlarna i huden och i hårsäckarna, där varje enskilt hårstrå växer. Där sitter de med huvudet nedåt och lever av döda hudceller och vätska från svett- och talgkörtlar. En hona kan lägga upp mot 25 ägg i en enda hårsäck.

De unga kvalstren sitter tätt packade i hårsäcken medan de utvecklas, men när de blir vuxna kryper de ut, parar sig och hittar en ny hårsäck där de kan lägga sin ägg. Efter äggläggningen dör de. Hela processen tar runt två veckor. En människa bär i genomsnitt runt på omkring tusen kvalster.

De flesta sitter i pannan, men man hittar även kvalster runt näsan, i örongångarna, omkring ögonlocken och hos kvinnor dessutom i huden runt bröstvårtorna. Det är härifrån de flesta av oss får våra hårsäckskvalster. När barnet blir ammat, kryper kvalsten från huden omkring bröstvårtorna och över på barnets panna.

Hårsäckskvalster låter kanske inte så trevligt, men de tycks inte göra någon skada. Ytterst få personer upplever någon allergisk reaktion, och för de flesta av oss är huskvalstren ganska bra. Enligt vissa forskare fungerar nämligen kvalstren som ett slags ”gymnastik” för vårt immunförsvar, som hela tiden måste bekämpa små illasinnade kryp.