gule tænder TOP
Människan - Kroppen

Så undviker du gula tänder

Frukt, cola-drycker och kaffe sköljer ditt gnistrande Colgate-leende med en gulaktigt färg och emaljfrätande ämnen. Men som tur är finns det mycket man kan göra för att hålla de gula tänderna borta.

På Hollywoodstjärnorna gnistrar de som polerat elfenben, men i badrumsspegeln hemma är de inte alltid lika kritvita.

Även om tänderna blir naturligt gulare med åldern så finns det också en hel del man kan göra för att hålla missfärgningen borta.

Här är de främsta orsakerna till att du får gula tänder – och ett bar tips på vad du kan göra för att undvika det.

1. Undvik färgglad mat

Vissa livsmedel innehåller speciellt många kromogener, det vill säga molekyler med ett högt färginnehåll som sätter sig på tändernas emalj och leder till missfärgning.

Ämnena finns speciellt i mörka livsmedel som kaffe, rödvin, cola-drycker, lakrits och en rad olika frukter som vindruvor, blåbär och granatäpple.

  • TIPS: Ha för vana att ha en god munhygien med tandborstning och användning av tandtråd. Använd sugrör när du exempelvis dricker fruktsmoothies och iskaffe så att dina tänder undgår den värsta kontakt med färgämnena.

2. Minska tanninerna

Tannin, eller garvsyran, är en växtpolyfenol som bland annat ger bitterhet till livsmedel som rödvin, svart te och mörk choklad. Men garvsyran gör det tyvärr också lättare för kromogener att fästa på tandemaljen.

Därför är rödvin – som är rik både på kromogener och tanniner – särskilt dålig om man inte vill ha gula tänder.

  • TIPS: Förtäringssfrekvensen och längden på hur länge man dricker är viktig, så i stället för att njuta tre koppar svart te varje morgon under lägre tid så skär ned intaget till en handfull koppar fördelat över veckan.

3. Se upp med sura livsmedel och drycker

Kolsyra i läskedryck och fruktsyra i exempelvis citroner, äpplen och vindruvor och i stort sett alla slags citrusjuicer bryter ned kalket i din emalj och det leder till spår och sprickor där färgämnena kan fastna i.

Cola-drycker är ett av de syrligaste läskedryckerna med ett pH-värde på 2,4 och eftersom den också innehåller kromorgener leder den ofta till gula tänder.

  • TIPS: Ät frukten vid ett tillfälle i stället för att nypa en och en druva under flera timmar. Skölj munnen med vatten efter både läskedryck och frukt men borsta inte tänderna direkt efteråt eftersom emaljen är sårbar direkt efter en syraattack. Blanda dina smoothies med mjölk eller häll frukten i fil eller yoghurt eftersom mjölkprodukter skapar en kemisk jämvikt till syran.

4. Skippa tobak

Tobak missfärgar tänderna värre än kaffe, coladrycker och rödvin eftersom tjära och nikotin lätt fäster på emalj. Den brun-gula färgen kan avlägsnas med tandrengöring, men med tiden kan färgämnena tränga in i själva tanden och bli kronisk.

Storrökare riskerar också en brun färgändring av själva tandköttet som kallas melanos.

Läs också:

Kroppen

Nanopartiklar ger mörkerseende

3 minuter
Girl emersed in water
Kroppen

Vilka grundämnen består människan av?

1 minut
Tandlæge laver fyldning i tand
Medicinsk teknik

Gel kan laga dina tänder – helt smärtfritt

2 minuter

Logga in

Fel: Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
VisaDölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!