gule tænder TOP

Så undviker du gula tänder

Frukt, cola-drycker och kaffe sköljer ditt gnistrande Colgate-leende med en gulaktig färg och emaljfrätande ämnen. Men som tur är finns det mycket man kan göra för att hålla de gula tänderna borta.

På Hollywoodstjärnorna gnistrar de som polerat elfenben, men i badrumsspegeln hemma är de inte alltid lika kritvita.

Även om tänderna blir naturligt gulare med åldern så finns det också en hel del man kan göra för att hålla missfärgningen borta.

Här är de främsta orsakerna till att du får gula tänder – och ett bra tips på vad du kan göra för att undvika det.

1. Undvik färgglad mat

Vissa livsmedel innehåller speciellt många kromogener, det vill säga molekyler med ett högt färginnehåll som sätter sig på tändernas emalj och leder till missfärgning.

Ämnena finns speciellt i mörka livsmedel som kaffe, rödvin, cola-drycker, lakrits och en rad olika frukter som vindruvor, blåbär och granatäpple.

  • TIPS: Ha för vana att ha en god munhygien med tandborstning och användning av tandtråd. Använd sugrör när du exempelvis dricker fruktsmoothies och iskaffe så att dina tänder undgår den värsta kontakt med färgämnena.
© SCIENCE PHOTO LIBRARY

Ojämnt stavmönster gör tanden sårbar

Emalj består av ett kalk-mineral som ligger tätt komprimerat i små stavar. Stavmönstret är starkt, men också ojämnt och därför kan molekyler med ett högt färginnehåll lätt fastna på tanden och missfärga den.

2. Minska tanninerna

Tannin, eller garvsyran, är en växtpolyfenol som bland annat ger bitterhet till livsmedel som rödvin, svart te och mörk choklad. Men garvsyran gör det tyvärr också lättare för kromogener att fästa på tandemaljen.

Därför är rödvin – som är rik både på kromogener och tanniner – särskilt dålig om man inte vill ha gula tänder.

  • TIPS: Förtäringssfrekvensen och längden på hur länge man dricker är viktig, så i stället för att njuta tre koppar svart te varje morgon under lägre tid så skär ned intaget till en handfull koppar fördelat över veckan.

3. Se upp med sura livsmedel och drycker

Citrus- och fosforsyra i läskedryck och fruktsyra i exempelvis citroner, äpplen och vindruvor och i stort sett alla slags citrusjuicer bryter ned kalket i din emalj och det leder till spår och sprickor där färgämnena kan fastna i.

Cola-drycker är ett av de syrligaste läskedryckerna med ett pH-värde på 2,4 och eftersom den också innehåller kromorgener leder den ofta till gula tänder.

  • TIPS: Ät frukten vid ett tillfälle i stället för att nypa en och en druva under flera timmar. Skölj munnen med vatten efter både läskedryck och frukt men borsta inte tänderna direkt efteråt eftersom emaljen är sårbar direkt efter en syraattack. Blanda dina smoothies med mjölk eller häll frukten i fil eller yoghurt eftersom mjölkprodukter skapar en kemisk jämvikt till syran.

Syrabad skapar flugpapper för färger

Den redan ojämna emaljen blir ännu mer repad och ojämn när syra från mat och dryck utför sitt frätande arbete. Både citronsyra från frukt och vinsyra kan tvinga ned tändernas pH-värde under 5,5, vilket gör att emaljen får frätskador i en process som kallas demineralisering. Syrabadet leder till fler ojämnheter och sprickor i tanden, så kallade erosioner, som färgämnen från exempelvis lakrits, blåbär och kaffe lättare fäster sig i. Studier har visat att upp emot var sjätte tonåring har syraskador på tänderna och därmed löper en större risk för att få gula tänder.

  1. Citronsyra träffar emaljen och frigör vätejoner.
  1. Vätejonerna ingår i en kemisk reaktion med kalkmineralet hydroxylapatit.
  1. Kalken delas upp i fria joner så att vätefosfat och kalcium kan lämnaemaljen. Det skapar sprickor och spår.

4. Skippa tobak

Tobak missfärgar tänderna värre än kaffe, coladrycker och rödvin eftersom tjära och nikotin lätt fäster på emalj. Den brun-gula färgen kan avlägsnas med tandrengöring, men med tiden kan färgämnena tränga in i själva tanden och bli kronisk.

Storrökare riskerar också en brun färgändring av själva tandköttet som kallas melanos.

© SCIENCE PHOTO LIBRARY

Nikotin drar till sig färgstarka bakterier

Det dominerande ämnet i tobaksrök får emaljens yttersta hinna att bilda så kallade Y-proteiner som gör det lättare för bakterier att fästa sig i tanden. Bakterierna bildar färgämnen som leder till missfärgning.