gule tænder TOP

Så undviker du gula tänder

Frukt, cola-drycker och kaffe sköljer ditt gnistrande Colgate-leende med en gulaktigt färg och emaljfrätande ämnen. Men som tur är finns det mycket man kan göra för att hålla de gula tänderna borta.

10 januari 2018 av Mikkel Skovbo

På Hollywoodstjärnorna gnistrar de som polerat elfenben, men i badrumsspegeln hemma är de inte alltid lika kritvita.

Även om tänderna blir naturligt gulare med åldern så finns det också en hel del man kan göra för att hålla missfärgningen borta.

Här är de främsta orsakerna till att du får gula tänder – och ett bar tips på vad du kan göra för att undvika det.

Emaljen är nyckeln till att förstå gula tänder

Det yttersta tandlagret, emaljen, är kroppens hårdaste material och består till 98 procent hydroxylapatit – ett benhårt kalciummineral. Men även om emaljen är hård är den inte jämn och slät, snarare ojämn och därför kan ämne utifrån lätt fastna och ändra emaljens vita färg.

  • Undvik färgglad mat

Vissa livsmedel innehåller speciellt många kromogener, det vill säga molekyler med ett högt färginnehåll som sätter sig på tändernas emalj och leder till missfärgning. Ämnena finns speciellt i mörka livsmedel som kaffe, rödvin, cola-drycker, lakrits och en rad olika frukter som vindruvor, blåbär och granatäpple.

TIPS: Ha för vana att ha en god munhygien med tandborstning och användning av tandtråd. Använd sugrör när du exempelvis dricker fruktsmoothies och iskaffe så att dina tänder undgår den värsta kontakt med färgämnena.

  • Minska tanninerna

Tannin, eller garvsyran, är en växtpolyfenol som bland annat ger bitterhet till livsmedel som rödvin, svart te och mörk choklad. Men garvsyran gör det tyvärr också lättare för kromogener att fästa på tandemaljen. Därför är rödvin – som är rik både på kromogener och tanniner – särskilt dålig om man inte vill ha gula tänder.

TIPS: Förtäringssfrekvensen och längden på hur länge man dricker är viktig, så i stället för att njuta tre koppar svart te varje morgon under lägre tid så skär ned intaget till en handfull koppar fördelat över veckan.

TITTA IN I KROPPEN med en prenumeration på Illustrerad Vetenskap

  • Se upp med sura livsmedel och drycker

Kolsyra i läskedryck och fruktsyra i exempelvis citroner, äpplen och vindruvor och i stort sett alla slags citrusjuicer bryter ned kalket i din emalj och det leder till spår och sprickor där färgämnena kan fastna i. Cola-drycker är ett av de syrligaste läskedryckerna med ett pH-värde på 2,4 och eftersom den också innehåller kromorgener leder den ofta till gula tänder.

TIPS: Ät frukten vid ett tillfälle i stället för att nypa en och en druva under flera timmar. Skölj munnen med vatten efter både läskedryck och frukt men borsta inte tänderna direkt efteråt eftersom emaljen är sårbar direkt efter en syraattack. Blanda dina smoothies med mjölk eller häll frukten i fil eller yoghurt eftersom mjölkprodukter skapar en kemisk jämvikt till syran.

  • Skippa tobak

Tobak missfärgar tänderna värre än kaffe, coladrycker och rödvin eftersom tjära och nikotin lätt fäster på emalj. Den brun-gula färgen kan avlägsnas med tandrengöring, men med tiden kan färgämnena tränga in i själva tanden och bli kronisk. Storrökare riskerar också en brun färgändring av själva tandköttet som kallas melanos.

Från kampen mot gula tänder till noll hål

Ett är ansträngningen för att undvika missfärgade gula tänder – ett annat är kampen mot hål, tandlossning och karies. Läs mer om bland annat tandrengörning med laser och tabletter mot tandlossning i vår artikel:

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: