Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

gule tænder TOP
Människan - Kroppen

Så undviker du gula tänder

Frukt, cola-drycker och kaffe sköljer ditt gnistrande Colgate-leende med en gulaktig färg och emaljfrätande ämnen. Men som tur är finns det mycket man kan göra för att hålla de gula tänderna borta.

På Hollywoodstjärnorna gnistrar de som polerat elfenben, men i badrumsspegeln hemma är de inte alltid lika kritvita.

Även om tänderna blir naturligt gulare med åldern så finns det också en hel del man kan göra för att hålla missfärgningen borta.

Här är de främsta orsakerna till att du får gula tänder – och ett bra tips på vad du kan göra för att undvika det.

1. Undvik färgglad mat

Vissa livsmedel innehåller speciellt många kromogener, det vill säga molekyler med ett högt färginnehåll som sätter sig på tändernas emalj och leder till missfärgning.

Ämnena finns speciellt i mörka livsmedel som kaffe, rödvin, cola-drycker, lakrits och en rad olika frukter som vindruvor, blåbär och granatäpple.

  • TIPS: Ha för vana att ha en god munhygien med tandborstning och användning av tandtråd. Använd sugrör när du exempelvis dricker fruktsmoothies och iskaffe så att dina tänder undgår den värsta kontakt med färgämnena.

2. Minska tanninerna

Tannin, eller garvsyran, är en växtpolyfenol som bland annat ger bitterhet till livsmedel som rödvin, svart te och mörk choklad. Men garvsyran gör det tyvärr också lättare för kromogener att fästa på tandemaljen.

Därför är rödvin – som är rik både på kromogener och tanniner – särskilt dålig om man inte vill ha gula tänder.

  • TIPS: Förtäringssfrekvensen och längden på hur länge man dricker är viktig, så i stället för att njuta tre koppar svart te varje morgon under lägre tid så skär ned intaget till en handfull koppar fördelat över veckan.

3. Se upp med sura livsmedel och drycker

Citrus- och fosforsyra i läskedryck och fruktsyra i exempelvis citroner, äpplen och vindruvor och i stort sett alla slags citrusjuicer bryter ned kalket i din emalj och det leder till spår och sprickor där färgämnena kan fastna i.

Cola-drycker är ett av de syrligaste läskedryckerna med ett pH-värde på 2,4 och eftersom den också innehåller kromorgener leder den ofta till gula tänder.

  • TIPS: Ät frukten vid ett tillfälle i stället för att nypa en och en druva under flera timmar. Skölj munnen med vatten efter både läskedryck och frukt men borsta inte tänderna direkt efteråt eftersom emaljen är sårbar direkt efter en syraattack. Blanda dina smoothies med mjölk eller häll frukten i fil eller yoghurt eftersom mjölkprodukter skapar en kemisk jämvikt till syran.

4. Skippa tobak

Tobak missfärgar tänderna värre än kaffe, coladrycker och rödvin eftersom tjära och nikotin lätt fäster på emalj. Den brun-gula färgen kan avlägsnas med tandrengöring, men med tiden kan färgämnena tränga in i själva tanden och bli kronisk.

Storrökare riskerar också en brun färgändring av själva tandköttet som kallas melanos.

Läs också:

Kvinna knäcker fingrar
Kroppen

Stämmer det verkligen att jag får ledvärk av att knäcka mina fingrar?

2 minuter
Hårtab
Människan

Ny metod får tappat hår att växa ut igen

13 minuter
Kroppen

Är det nödvändigt att borsta tänderna?

0 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj