Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Går det att svälja tungan?

Jag har hört folk säga att det är farligt att svälja tungan. Kan man verkligen göra det, och hur går det i så fall till?

Shutterstock

Det går inte att bokstavligt talat svälja tungan. Det är bara möjligt om tungan har blivit så svårt skadad att den har slitits loss och inte längre sitter fast ordentligt i munnen.

Så länge tungans vävnad och muskelfästena i underkäken, tungbenet och kanten av kraniet är intakta blir tungan kvar i munhålan.

Tungan kan dock orsaka problem med andningen.

Den kan blockera luftvägarna när en person förlorar medvetandet, till exempel vid en kollaps som fotbollsspelaren Christian Eriksens i EM-matchen mellan Danmark och Finland.

Tungan kan också täppa till luftvägarna för en epileptiker som drabbas av ett anfall.

När en person förlorar medvetandet blir nämligen alla muskler helt avslappnade, samtidigt som många av kroppens vanliga reflexer försvinner.

Om den medvetslösa personen ligger på rygg kan tungan på grund av bristande muskeltonus falla bakåt i munhålan, lägga sig mot gommen längst bak i munnen och blockera luftvägarna.

Tungan hotar andningen

Tungan sitter så ordentligt fast i munhålan att den inte kan sväljas, men när musklerna slappnar av kan den blockera luftvägarna.

Det är troligen på grund av denna typ av situationer som uttrycket ”svälja tungan” har uppstått, trots att det under normala omständigheter inte är fysiskt möjligt.

För att hindra tungan från att blockera luftvägarna används så kallat stabilt sidoläge.

I stabilt sidoläge ligger personen så att tungan bara kan falla åt ena sidan och framåt i munnen.

När den danske fotbollsspelaren Christian Eriksen förlorade medvetandet under en match i EM fanns det en risk att hans tunga skulle falla bakåt i munnen och blockera luftvägarna.

© Shutterstock

Stabilt sidoläge motverkar också en annan risk vid medvetslöshet, att personen kräks.

Sidoläget innebär nämligen att maginnehållet då inte skulle stanna kvar i halsen och kväva den medvetslösa personen för att den normala sväljreflexen har satts ur spel.

Lär känna växterna

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj