Shutterstock
Ånga från näsan

Forskare ser med oro på ny nikotintrend bland ungdomar

Olagliga e-cigaretter, som ser ut och smakar som godis, sprids bland barn och ungdomar på flera platser i världen. En expert varnar för att produkterna kan efterlämna varaktiga skador på hjärnan.

De frestar med söta smaker av vattenmelon, blåbär och persika och är iögonfallande med sina starka färger.

Videoklipp med så kallade puff bars sprids just nu på det sociala mediet TikTok, där användare testar de olagliga elektroniska engångscigaretterna eller direkt uppmanar till köp och försäljning.

Och på flera platser i världen beskriver forskare hur användandet av de färgglada e-cigaretterna ökar bland barn och ungdomar i ända ned till tolv års ålder. Men trenden kan ge varaktiga skador på de unga hjärnorna, varnar tobaksexperter.

Ett par veckors experiment räcker

Charlotta Holm Pisinger är professor i tobaksförebyggande åtgärder vid Köpenhamns universitet i Danmark och en landets ledande experter.

Hon följer tobakskonsumtionen bland ungdomar nära och oroar sig för utvecklingen.

"Det är naturligtvis otroligt oroväckande. Vi vet att nikotin är ett starkt beroendeframkallande ämne och vi vet också att det är skadligt – speciellt för ungdomar och deras hjärnor." Charlotta Holm Pisinger – professor i tobaksförebyggande åtgärder vid Köpenhamns universitet i Danmark

Enligt henne kan det ungdomarna själva kanske betraktar som en rolig, snabbt passerande fluga, få allvarliga konsekvenser på lång sikt.

Från rökning vet forskarna nämligen att bara krävs ett par veckors experiment med nikotin innan ungdomarna är så vanebildande att de har mycket svårt att göra sig fria från beroendet igen.

Motsvarar mer än två paket cigaretter

Och elektroniska engångscigaretterna är mycket farligare än deras färgstarka utseende låter påskina, förklarar Charlotta Pisinger.

Varje puff bar innehåller cirka 400 inhalationer och finns i två olika styrkor: En version med två procent nikotin och en version med fem procent.

Den ena versionen motsvarar nikotinhalten i ett paket cigaretter, medan den andra motsvarar mer än två paket cigaretter.

elektroniska engångscigaretter

Många av de så kallade puff bars säljs i färgstarka förpackningar och förekommer i olika smakvarianter.

© Wikimedia Commons

Dessutom innehåller produkterna så kallade nikotinsalter, som gör dem lättare att inhalera.

På så sätt får ungdomarna snabbare ned en större mängd nikotin i lungorna, vilket ökar risken att bli beroende ytterligare.

Lämnar skrämmande spår i hjärnan

En annan stor konsekvens av nikotinkonsumtionen bland ungdomarna kan vara långvariga skador i hjärnans utveckling.

"När du är tonåring sker en omfattande ommöblering i hjärnan, som gör den enormt sårbar för sådana rusmedel", säger Charlotta Pisinger.

Läs också:

[Läs vetenskapens dom: Så farligt är snus jämfört med cigaretter]

Hon förklarar att talrika djurstudier samt CT-avbildning av ungdomars hjärnor har avslöjat hur nikotin lämnar varaktiga spår. Och att nikotin även kan bli en inkörsport till beroende av andra rusmedel, som marijuana, alkohol och kokain, eftersom produkterna vänjer hjärnan vid att vara påverkad.

"Nikotin kan skada de förbindelser som bildas i hjärnan, så att man exempelvis får svårare med inlärning och koncentration. Vi vet också att giftämnet ökar risken att utveckla ångest och depression", säger hon.