Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Forskare: Särskilt protein kan ligga bakom akne

Akne är en av världens vanligaste - och mest gåtfulla - hudsjukdomar. Men forskarna lär sig allt mer om de inflammerade knopparna, och nyligen har ett speciellt protein hamnat i rampljuset.

Shutterstock

Hundratals miljoner människor lider av akne, som kännetecknas av finnar, pormaskar och röda, ömma blemmor i ansiktet och på kroppen. Trots det finns det en hel del som forskare vet inte om sjukdomen, bland annat varför vissa människor plågas av akne medan andra slipper.

En studie som publicerats i tidskriften Nature pekar på att orsaken bakom akne kan finnas i ett visst protein - eller närmare bestämt brist på det.

Protein påverkar fett i huden

Enligt forskarna påverkar GATA6-proteinet hur cellerna i talgkörtlarna beter sig. Det har till exempel en effekt på hur mycket talg som produceras, eftersom proteinet kontrollerar den effekt som det manliga könshormonet testosteron har på talgkörtlarna.

Talgkörtlar är små körtlar som finns i våra hårsäckar. De producerar en fet substans, talg, som är ska skydda vår hud från att torka ut. Talgkörtlarna finns över hela kroppen, men de flesta återfinns i hårbotten, ansiktet, övre delen av ryggen och mitten av bröstet. Därför upplever personer med akne ofta att det är just dessa områden på kroppen som finnarna dyker upp.

Varför vissa människor har lägre nivåer av proteinet är fortfarande okänt, men forskarna bakom studien hoppas att deras upptäckt kan bana väg för vidare forskning och nya behandlingar av akne.

Ofarlig bakterie förvandlas till gul böld

En giftig cocktail av döda hudceller, fett och stora mängder bakterier får immunförsvaret att rycka ut och omvandla hudens hårsäckar till en inflammerad finne.

Läs också:

Kroppen

Varför läspar vissa människor?

1 minut
Akne
Människan

Fem överraskande fakta om finnar

3 minuter
Varför läspar vissa människor?
Kroppen

Varför läspar vissa människor?

0 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj