Shutterstock

Forskare: Särskilt protein kan ligga bakom akne

Akne är en av världens vanligaste - och mest gåtfulla - hudsjukdomar. Men forskarna lär sig allt mer om de inflammerade knopparna, och nyligen har ett speciellt protein hamnat i rampljuset.

Hundratals miljoner människor lider av akne, som kännetecknas av finnar, pormaskar och röda, ömma blemmor i ansiktet och på kroppen. Trots det finns det en hel del som forskare vet inte om sjukdomen, bland annat varför vissa människor plågas av akne medan andra slipper.

En studie som publicerats i tidskriften Nature pekar på att orsaken bakom akne kan finnas i ett visst protein - eller närmare bestämt brist på det.

Protein påverkar fett i huden

Enligt forskarna påverkar GATA6-proteinet hur cellerna i talgkörtlarna beter sig. Det har till exempel en effekt på hur mycket talg som produceras, eftersom proteinet kontrollerar den effekt som det manliga könshormonet testosteron har på talgkörtlarna.

Talgkörtlar är små körtlar som finns i våra hårsäckar. De producerar en fet substans, talg, som är ska skydda vår hud från att torka ut. Talgkörtlarna finns över hela kroppen, men de flesta återfinns i hårbotten, ansiktet, övre delen av ryggen och mitten av bröstet. Därför upplever personer med akne ofta att det är just dessa områden på kroppen som finnarna dyker upp.

Varför vissa människor har lägre nivåer av proteinet är fortfarande okänt, men forskarna bakom studien hoppas att deras upptäckt kan bana väg för vidare forskning och nya behandlingar av akne.

Ofarlig bakterie förvandlas till gul böld

En giftig cocktail av döda hudceller, fett och stora mängder bakterier får immunförsvaret att rycka ut och omvandla hudens hårsäckar till en inflammerad finne.

© Henning dalhoff

Hårsäcken fylls upp med döda celler

I det tidigaste förstadiet till akne börjar hudceller att växa och dela sig snabbare än normalt. När de dör stöts de bort och hamnar i hårsäckens öppning på hudens yta.

© Henning dalhoff

Döda celler och fett bildar en propp

Talgkörtlarna i hårsäcken producerar hela tiden fett. På vägen ut blandas det med döda celler och bildar en propp som förseglar hårsäckens öppning så att fettet inte kan komma ut.

© Henning dalhoff

Bakterier stortrivs i det ansamlade fettet

Aknebakterien, som normalt är godartad och lever av hudfett, stortrivs i den tilltäppta hårsäcken. Den växer snabbt och utsöndrar en biofilm som lägger sig som en hinna om fettet.

© Henning dalhoff

Blodkroppar bekämpar bakterierna

Alla bakterierna irriterar vävnaden och aktiverar därmed immunförsvaret. Vita blodkroppar strömmar till och äter bakterierna, medan hudceller bekämpar dem med giftämnen.

© Henning dalhoff

Inflammation fyller upp finnen

Immunförsvaret skapar en inflammation i hårsäcken. Under tiden fortsätter fettproduktionen i den inflammerade och förseglade hårsäcken som svullnar upp och bildar en öm, varfylld finne.